Krediidipank: klientide arveldusi USA sanktsioonid ei mõjuta

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediidipank.
Krediidipank. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

USA sanktsioonide alla sattunud Krediidipank väitis tänases pressiteates, et klientide arveldusi ega panga igapäevast tegevust USA sanktsioonid ei mõjuta.

USA teatas neljapäeval Venemaale Ukraina separatistide toetamise ja Krimmi annekteerimise eest kehtestatud sanktsioonide laiendamisest, sanktsioonide nimekirja lisati ka Eesti Krediidipank.

Krediidipanga kõneisik Allan Soon selgitas, et 2014. aastal kehtestati USA poolt seonduvalt Venemaa tegevusega Ukrainas Moskva Pangale (praegu BM Bank) sanktsioonid, mis piiravad USA ettevõtete ja isikute tehinguid sanktsioonide all olevate Venemaa pankadega.

«See tähendab, et BM Pank ei saa emiteerida võlakirju ega kaasata kapitali USA ettevõtetelt ja isikutelt. Krediidipanga seos Venemaa vastaste sanktsioonidega tuleneb asjaolust, et BM Bank on Krediidipanga enamusaktsionär üle 59% osalusega. Kuigi ka varasema direktiiviga laienesid USA sanktsioonid kõikidele BM Bank´i tütarettevõtele, pidas USA nähtavasti vajalikuks sanktsioneeritud pankade üle 50% osalused välispankades nimeliselt välja tuua, et USA ettevõtetel ja isikutel oleks lihtsam sanktsioonide rakendamist jälgida,» selgitas Soon pressiteates.

«Euroopa Liidu poolt kehtestatud samalaadsed sanktsioonid Eesti Krediidipanka ei hõlma. Krediidipanga klientide arveldusi ega panga igapäevast tegevust USA sanktsioonid ei mõjuta. Krediidipank ei ole emiteerinud ega ka ei planeeri emiteerida võlakirju USA investoritele,» lisas ta.

Krediidipanga finantsseisund on Sooni sõnul tugev. Juuni lõpu seisuga oli pangagrupi kuue kuu kasum üle 600 tuhande euro ja varade maht üle 280 miljoni euro.

Krediidipanga aktsiatest ligi 60 protsenti kuulub Venemaa pangale BM-Bank PJSC, ligi 10 protsenti Nordea Bank Finland PLCle, ligi 10 protsenti Luksemburgis registreeritud Saratoga Finance SPF S.A.le, ligi 10 protsenti Briti Neitsisaartel registreeritud East European Capital Investment LTDle, ligi 5 protsenti Austrias registreeritud Raiffeisen Bank International AG-le ja ligi 5 protsenti Eestis registreeritud Radio Elektroniks OÜle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles