Rail Baltic ühisfirma juht: Leedu tõttu on otsustusprotsess pidurdunud (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Rail Baltic raudtee rajamiseks loodud ühisfirma RB Rail juht Baiba Rubesa sõnul liikus projekt eestlaste juhitud nõukogu alluvuses edukalt edasi, kuid leedukate juhtimisel jäävad otsused venima.

Rail Baltic on keerukas rahvusvaheline projekt, milles otsuste langetamine ei ole kerge, ütles Rubesa. Eesti juhtimise all oli otsuste langetamine RB Rail nõukogus sujuvam, kuid nüüd Leedu juhtimise all lükatakse otsuste langetamist edasi, rääkis Rubesa.

Samaaegselt on Euroopa Liit (EL) andnud tõsise signaali, et projekti eduka rakendamise alus on hästi ja läbipaistvalt juhitud ühisfirma, lisas ta.

Euroopa parlamendi transpordi- ja turismikomitee esimees Michael Cramer rääkis nädala alguses intervjuus portaalile 15min.lt, et paneb imeks Leedu käitumist Rail Balticu projekti suhtes ja hoiatas, et Leedu võib selle tõttu osast toetusrahadest ilma jääda.

Balti riigid ei ole suutnud kokku leppida Rail Balticu rahastamise jaotuses ega ühisfirma RB Rail juhatuse koosseisus. Ka Rail Balticu projekti koordinaator Catherine Trautmann on hoiatanud, et Balti riigid võivad EL-i toetuse kaotada.

Möödunud aastal eraldas Euroopa Komisjon 106 miljonit eurot projekti elluviimiseks Leedus, millele lisandub käesolevaks aastaks planeeritud 191 miljonit eurot.

Rail Balticu raudteetrassi ettevalmistamiseks ja rajamiseks loodud ettevõtte RB Rail AS-i nõukogu esimees vahetub rotatsiooni korras. Käesoleval aastal on selleks leedukas Dainius Budrys, kes vahetas välja Anti Moppeli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles