Eesti betoonelementide tootja ostis Soome ettevõtte Betonimestarit OY

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS TMB
AS TMB Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti üks suurimaid betoonelementide tootjaid AS TMB omandas 100-protsendiliselt Soome betoonelementide tootja Betonimestarit OY, mille tulemusel tekib ligi 100 miljoni euro suuruse aastakäibega ettevõte, millel on tehased nii Soomes, Eestis kui ka Lätis.

TMB juhatuse liikme Jaan Lutsu sõnul saab ettevõttest Baltimaade ja Soome turul suuruselt teine betoonelementide tootja, mis rahuldab lisaks kodumaisele nõudlusele eksportturge Rootsis ja Norras. Kui Soomes on Betonimestarit tootnud peamiselt siseturule, siis nüüd on plaan alustada ka sealt eksporti Rootsi ja Norra suunal. Tehingu hinda osapooled ei avalikusta.

«Soome tellimuste täitmine jääb endiselt Soome üksuste ülesandeks, ent plaanime oluliselt rohkem välisturgude poole vaadata,» ütles Luts. «Erinevalt Eestist, kus toimub ainult betoonelementide tootmine, tahame seal pakkuda erinevate partnerite kaudu täisteenust – projekteerimisest montaažini.»

Ostutehinguga omandas AS TMB Soome ettevõtte sajaprotsendiliselt, Betonimestarit senised omanikud jätkavad AS TMB-s vähemusosanikena. Kontserniga liidetakse kõik neli Soome tehast, kus töötab üle 250 inimese.

«Soomlaste tehnoloogiline tase on väga kõrge, nad suudavad valmistada keerukaid betoonelemente, mida Eestis pole kunagi tehtud. Seega on meil innovatiivsuse ja efektiivsuse koha pealt soomlastelt palju õppida,» ütles AS TMB juhatuse liige Vallot Mangus. «Samas on Eestil väga hea ekspordikogemus, vastutasuks saame Soomes rakendada oma teadmisi välismaistele turgudele müümise osas ning muuta mõlemad ettevõtted seeläbi tugevamaks.»

Ostutehingut rahastas Swedbank, nõustasid advokaadibüroo Cobalt ja Swedbank Corporate Finance. Swedbanki Baltikumi Investeerimispanganduse juhi Mihkel Torimi sõnul on seni üsna haruldane, et Eesti kapitalil põhinev firma võtab ette jõulise laienemise Soome turule.

Soome suuruselt kolmas betoonelementide tootja Betonimestarit on oma kodumaal hinnatud bränd. Perefirma aastakäive ulatus mullu 45 miljoni euroni. AS TMB grupi käive oli 2015. aastal 44 miljonit eurot, ettevõttel on raudbetoonelementide müügi, tootmise ja paigaldusega tegelevad tütarettevõtted OÜ TMB Element Eestis, SIA TMB Elements Lätis ning Bygg Element Sverige AB Rootsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles