Kaubandus-Tööstuskoda: vanemapuhkuse ajal töötajad peaks saama hüvitist täies mahus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts.
Mait Palts. Foto: TOOMAS TATAR/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda (EKTK) soovib muuta vanemahüvitise maksmist selliselt, et vanemapuhkusel olev ja samal ajal töötav lapsevanem saaks vanemahüvitist täies ulatuses, sõltumata tema teenitavast tulust.

«Näiteks kui isa on vanemapuhkusel ja teeb samal ajal tööd, mille eest makstakse pool tema varasemast sissetulekust, näiteks 700 eurot, siis tuleks isale vanemahüvitist maksta täies ulatuses ehk 1400 eurot, mitte vähendada praeguse valemi abil,» kirjutab kaubanduskoja  peadirektor Mait Palts koja arvamuses vanemapuhkuste ja -hüvitiste süsteemi analüüsi kohta sotsiaalkaitseminister Margus Tsahknale.

Kaubanduskoda leiab, et selline muudatus motiveeriks lapsevanemaid vanemahüvitise maksmise perioodil rohkem töötama ning vähendaks nende lapsevanemate arvu, kes on pikka aega tööturult eemal. «Selle muudatuse abil suureneksid ka riigi maksutulud, kuid riigi kulud tänasega võrreldes ei suureneks märgatavalt, sest täna teenib lisatulu vaid alla 10 protsendi hüvitiste saajatest,» kirjutab Palts.

Kaubanduskoda toetab ideed, et emal ja isal on lubatud ka samaaegselt lapsehoolduspuhkusel olla, kui nende vanemapuhkus kokku ei ületa 18 kuud. «Samuti toetame lahendust, mille kohaselt on lapsevanemal õigus saada vanemahüvitist 1,5 aastat 3 aasta jooksul. Loodame, et suurem paindlikkus aitab parandada emade positsiooni tööturul, aitab kaasa palgalõhe vähenemisele ning suurendab isade osalemist laste kasvatamises,» märgib ta.

Kaubanduskoda toetab ka lahendust, mille kohaselt liidetakse rasedus- ja sünnituspuhkus, isapuhkus ning lapsehoolduspuhkus üheks puhkuseks ehk vanemapuhkuseks.

Tänase rasedus- ja sünnituspuhkuse ühe kitsaskohana näeb kaubanduskoda seda, et naistel ei ole lubatud selle puhkuse ajal soovi korral töötada. Vanemapuhkuse loomisega oleks võimalik selline piirang kaotada. Samas peab koda mõistlikuks, et naistel ei ole lubatud töötada kaks nädalat enne sünnitamist ja kaks nädalat pärast sünnitamist.

Koda soovib aga pikemaid tähtaegu vanemapuhkusele minemise ja naasmise etteteatamiseks. Kui täna on selleks tähtajaks 14 päeva, on sellise perioodi jooksul keeruline asendajat leida ja see võiks koja hinnangul olla 2-3 kuud.

Koja hinnangul peaks märgatavalt paranema ka lasteaiakohtade kättesaadavus ja vanematel peab olema parem võimalus jätta ka alla 1,5-aastane laps lasteaeda.

Sotsiaalministeerium kavandab vanemapuhkuse- ja hüvitiste süsteemi reformimist ja lihtsustamist, et võimaldada peredel paremini töö- ja pereelu ühildada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles