Korduvalt pistist pakkunud ravimihiiglane peab maksma 5,5 miljonit dollarit trahvi

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimifirma AstraZeneca tehas Rootsis Södertäljes
Ravimifirma AstraZeneca tehas Rootsis Södertäljes Foto: SCANPIX

Hiina ja Venemaa tervishoiuametnikele pistist pakkunud Briti-Rootsi ravimifirma AstraZeneca peab USA väärtpaberite ja börsitehingute komisjoni otsusega (SEC) maksma 5,52 miljonit dollarit trahvi, kirjutab Reuters.

SECi sõnul ei kontrollinud AstraZeneca kuni 2010. aastani piisavalt oma allüksuste tegevust Hiina ja Venemaa ametnikega suhtlemisel.

AstraZeneca müügi- ja turundusmeeskonnad pakkusid juba alates 2005. aastast Hiina ja Venemaa tervishoiuametnikele  ja -töötajatele kingitusi, konverentsi- ning reisitoetusi, raha ning muid hüvesid, soovides vastutasuks oma toodete eelistamist.

Ravimifirma Hiina üksus maksis riigitöötajatele ka konverentsidel esinemise eest tasusid, seda vahel ka fabritseeritud ürituste puhul. 2008. aastal maksti kohalikele ametnikele pistist, et saada ettevõttele määratud rahaliste sanktsioonide puhul allahindlust või nende kaotamist.

Lisaks sellele kandis Londonis baseeruv ettevõte ebasobilikud maksed oma raamatupidamisse kui bona fide ärikulud.

AstraZeneca ei ole ametlikult süüdistusi ümber lükanud ega ka omaks võtnud, kuid tegi SECiga uurimisel täielikku koostööd, mis kajastus ka ettevõttele määratud trahvisumma suuruses.

Eelmisel aastal oli AstraZeneca käibelt maailma suuruselt kaheksas ravimitootja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles