Moskva pürgib globaalseks finantskeskuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastavahetuse ilutulestik 2010/2011, Moskva
Aastavahetuse ilutulestik 2010/2011, Moskva Foto: SCANPIX

Vene valitsus jätkab pingutusi muutmaks Moskvat rahvusvaheliseks finantskeskuseks. Ühe sammuna sel teel on Venemaa kaks peamist aktsiabörsi Micex ja RTS mittesiduva ühinemislepingu sõlminud.

Vene keskpanga esimehe asetäitja Aleksei Uljukajev ütles, et Micexi aktsionärid kirjutasid eile alla lepingule, milles kinnitavad oma kavatsust omandada aktsiate kontrollpakk konkureerivas RTSis.

Läbirääkimised kahe börsi vahel on kestnud mitu kuud.

Ühinemine teeks lõpu kahe börsi vahelisele konkurentsile ning seda sammu nähakse kui valitsuse katset parandada Venemaa finantsinfrastruktuuri ja kujundada Moskvast globaalset finantskeskust.

Kui kõik läheb plaanipäraselt, tekib Venemaal ühtne platvorm aktsiate, derivatiivide ja teiste finantstoodetega kauplemiseks. See langeks kokku arenenud maid haaranud trendiga, mille eesmärgiks oli pakkuda võimalust elektroonilisel teel kaubelda ja tõmmata ligi piiritaguseid investoreid.

Uljukajev ütles reporteritele, et ühinemine peaks muutma Vene aktsiaturu likviidsemaks ning muutma arveldamise ja hoiustamise lihtsamaks.

Micexi väärtuseks määrati 3,45 miljardit dollarit ja RTSi väärtuseks 1,15 miljardit dollarit, kusjuures Micex peaks maksma 35 protsenti kontrollpakist sularahas ning ülejäänu aktsiavahetuse korras, ütles ta.

Uljukajevi sõnutsi loodab valitsus, et pooled sõlmivad juriidiliselt siduva lepingu aprilli teises pooles ning on andnud mõista, et viibida tohib asjaajamine vaid «vääramatu jõu» sekkumise korral.

Micexil ja RTSil on olnud raskusi hinna suhtes kokku leppimisel. Varem pakkus Micex RTSi väärtuseks 1 miljard dollarit, ütles läbirääkimistega tuttav allikas. Üks teine allikas teadis rääkida, et RTSi aktsionärid üritavad siiamaani hinda üle 1,2 miljardi dollari upitada.

Investorid hoiatavad, et enne kui Moskva teiste regionaalsete keskustega konkureerima saaks hakata, seisab ees palju tööd.

East Capital Internationali partner  Jacob Grapengiesser ütles, et mõlemad börsid vajavad reformimist ning reformid annaksid suurema efekti, kui nad oleksid kokku liidetud.

Venemaa finantsinfrastruktuur on kurikuulus oma läbipaistmatuse poolest.

Keskset väärtpaberihoidlat siiamaani ei olegi, kuigi selle loomise jutud käivad juba kuus aastat.

Möödunud nädalal jõustus lõpuks ometi siseringi tehinguid keelustav seadus, kuid investorid kardavad, et seda rakendatakse kuidas juhtub.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles