Kohtuasjad sunnivad Ikeat Venemaal investeeringuid vähendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA kontor Moskvas.
IKEA kontor Moskvas. Foto: Valeriy Melnikov/Sputnik

Pärast seda kui Vene kohus oli otsustanud, et Rootsi mööblifirma Ikea peab maksma 7,8 miljonit dollarit kahjutasu, teatas Ikea, et viimase aja Venemaa kohtuvaidluste tõttu võib firma oma 100 miljardi rubla suurust investeeringuplaani kärpida.

Smolenski kohus oli otsustanud, et Ikea peab maksma Vene ärimehele Konstantin Ponomarjovile üle 507 miljoni rubla. Otsus puudutas Ikea Peterburi poodide elektrivarustust, vahendab BNS.

See on üks paljudest kohtuasjadest, mis on Venemaal Ikea suhtes algatatud. Üks neist puudutab Ikea Moskva peakontori aluse maa vaidlust.

Ikeal on Venemaal 14 mööblipoodi ning firma on teatanud, et soovib tegutseda ausas ja läbipaistvas ärikeskkonnas. Ikea väidab, et selle vastu kasutatakse raha väljapressimiseks ebaseaduslikke meetodeid. Firma kontoreid on korduvalt läbi otsitud.

Ikea tegutseb Venemaal 2000. aastast peale ning on viie aasta jooksul maksnud maksudeks üle 60 miljardi rubla ja loonud üle 12 000 töökoha.

Vene Dengi ajakirja väitel on Ikeal Venemaal kaelas umbes 500 kohtuasja, see on enam kui ühelgi teisel firmal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles