Majandusministeerium soovitab Eestil 2020. aasta Expost kõrvale jääda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EXPO 2015 Eesti paviljon.
EXPO 2015 Eesti paviljon. Foto: EAS

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) on teinud valitsusele ettepaneku, et Eesti jääks 2020. aastal toimuvast Dubai maailmanäitusest ehk Expost kõrvale, kuna see läheks maksma vähemalt kuus miljonit eurot ning raha saaks kasutada hoopis näiteks ettevõtetele kasulikemal erialamessidel osalemiseks.

«Expol osalemise otsustab sügisel valitsus,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) avalike suhete osakonna nõunik Kadri Tonka BNSile. Ministeeriumi koostatud ettepanekust selgub, et MKM soovitab siiski valitsusel otsustada Dubais toimuvast maailmanäitusest kõrvale jääda.

Dubai maailmanäitus on niinimetatud põhi-Expo, mis toimub iga viie aasta järel, viimane näitus oli 2015. aastal Milanos. Araabia Ühendemiraadid on esitanud Eestile ka ametliku kutse 2020. aasta 20. oktoobrist kuni 2021. aasta 10. aprillini toimuval üritusel osalemiseks, seisab otsuse ettepanekus.

Eesti kontseptsiooni ei ole veel hakatud ette valmistama. Näituse teema on inglise keeles «Connecting Minds, Creating the Future», mis pakub MKMi sõnul ekspositsiooni kujundamiseks mitmekülgseid võimalusi. Expo peateema on jaotatud kolmeks alateemaks: võimalus, mobiilsus ja kestlikkus.

Eesti osalemine Expol annaks võimaluse riiki üldiselt tutvustada, eelkõike Araabia Ühendemiraatide ning lähiregiooni riikide elanikele, kes moodustavad eeldatavalt suurima osa plaanitud 25 miljonist külastajast, märkis ministeerium. Samas läheks osalemine Eestile maksma minimaalselt 6 kuni 7 miljoni eurot, kui arvestada logistikat, ent ka ehitus- ja osalemiskulusid.

«Kuna eeldatav peamine kasusaaja on IKT-sektor, võiks eeldada ka sektori poolset kaasfinantseeringut, milleks aga valmisolek puudub,» märkis ministeerium. Samuti ei saa sel eelarveperioodil maailmanäitusel osalemise kulusid katta Euroopa Liidu struktuurivahenditest, samas kui näiteks Milano Expol osalemiseks sai ELi vahendeid panustada 1,2 miljonit eurot.

MKM pöördus ka ettevõtlusorganisatsioonide poole, et selgitada välja huvi Dubai Expol osalemise vastu. Eesti Turismifirmade Liit märkis, et riigi nähtavuse ja mainekujunduse huvides osaleks osalemine vajalik, ent vaid turism ei saa olla osalemise põhjuseks. Teenusmajanduse Koda märkis, et osaleda tuleks vaid siis, kui see on osa pikaajalisemast plaanist.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu hinanngul on osalemine vajalik, et tutvustada Eesti toiduaineid ja toidukultuuri. Majandusministeeriumi andmetel on Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu liikmed valmis maailmanäituse raames küll üritusi ja kohtumisi korraldama, ent mitte sellesse rahaliselt investeerida..

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda vastas, et peab Eesti riigi ja maine tutvustamist küll väga oluliseks, ent arvab siiski, et Eesti ei peaks Dubai Expol osalema, vaid selle asemel kasutada rahalisi vahendeid hoopis näiteks muudel rahvusvahelistel messidel ühisstendi püsitamiseks. Ettevõtjad soovivad rohkem osaleda erialamessidel, märkis koda.

Nii soovitabki MKM valitsusel mitte toetada osalemist Expo2020-l Dubais ning panna riigikantseleile ülesanne informeerida eitavast otsusest Araabia Ühendemiraatide valitsust.

Eelmisel aastal moodustas kaubavahetus Eesti ja emiraatide vahel kokku 37,4 miljonit eurot, millega riik oli Eesti kaubanduspartnerite seas 41. kohal. Kaubavahetusest moodustas eksport 33,8 miljonit eurot. Araabia Ühendemiraatide investorid on Eestisse eelmise aasta lõpu seisuga teinud otseinvesteeringuid 4,2 miljoni euro mahus.

Eesti on varasemalt osalenud suurtest maailmanäitustest muuhulgas 2000. aastal 3,5 miljoni euro eest Saksamaal Hannoveris, 2010. aastal 3,8 miljoni euro eest Hiinas Šanghais ja 2015. aastal 4,9 miljoni euro eest Itaalias Milanos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles