BP-Rosnefti liit külmutatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP  juht Bob Dudley ja Rosnefti president Eduard Khudainatov.
BP juht Bob Dudley ja Rosnefti president Eduard Khudainatov. Foto: SCANPIX

BP kuulutas eile välja esimesed dividendimaksed pärast Mehhiko lahe leket, kuid hetk hiljem varjutas selle uudise Londoni ülemkohtu otsus külmutada firma 16 miljardi dollariline aktsiavahetus Vene riigifirma Rosneftiga.


Londoni kohtunik teatas vastuseks TKN-BP Vene miljardäridest osanike pöördumisele, et tehing Rosneftiga on kuni 25. veebruarini tõkestatud.

Vene partnerite TNK-BP osalust esindav grupp Alfa-Access-Renova (AAR) kaebas kohtule, et BP liit Rosneftiga rikub aktsionäride lepingut.

Pooled leppisid kokku, et asi antakse Stockholmi vahekohtusse.

AARi tegevjuht Stan Polovets tervitas kohtu otsust kui «väga olulist ning moraalselt ja juriidiliselt õiglast» sammu. Ta ütles, et aktsiavahetuse tõkestamine Londoni ülemkohtu poolt oli «üks olulisemaid läbitud verstaposte» Vene partnerite teel.

BP lubas maksta neljanda kvartali eest dividendideks 7 senti aktsialt, mis on küll eelmisest maksest poole vähem kuid vastab analüütikute ootustele.

Mullu olid BP dividendid kolmeks kvartaliks peatatud, et kindlustada finantsilist jalgealust pärast Mehhiko lahe katastroofi.

BP nõukogu esimees Carl-Henric Svanberg ütles: «Me usume, et nüüd on õige aeg jätkata dividendide maksmist meie aktsionäridele.»

«Me oleme valinud mõistliku taseme, mis ühelt poolt peegeldab firma tugevaid finantsilisi aluseid, kuid tunnistab teiselt poolt Mehhiko lahega seonduvaid kohustusi ja vajadust olla jätkuvalt paindlik,» lisas Svanberg.

Firma tegevjuht Bob Dudley ütles, et aastat 2010 mäletatakse õigusega igavesti kui lekke aastat ning lisas, et BPs viiakse selle valguses jätkuvalt läbi suuri muutusi.

Ühtlasi üritas Dudley jätta muljet, et vaidlus Vene partneritega TNK-BPst ei ole eriti tõsine. Kui liit Rosneftiga jaanuaris avalikkusele välja käidi, esitleti seda kui suurt läbimurret BP jaoks.

Aktsiavahetuse käigus saaks Rosneft 5 protsenti BPst, viimane aga tõstaks oma 1,25-protsendilise osaluse Rosneftis 10,8 protsendi peale.

Ühtlasi leppisid firmad kokku, et hakkavad käsikäes Venemaa arktilisel mandrilaval naftat otsima.

AAR väidab aga, et vastavalt aktsionäride lepingule võivad BP ja TNK-BP Venemaal ja Ukrainas vaid oma ühisettevõte raames uusi projekte ette võtta.

BP kinnitab, et ei ole lepingust üle astunud ning on AARi kõigest täielikult ja õigeaegselt informeerinud.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles