Egiptus saatis sõjaväe naftajuhet valvama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahutused Egiptuse linnades.
Rahutused Egiptuse linnades. Foto: SCANPIX

Egiptuse armeeüksused on võtnud sisse positsioonid võtmelise tähtsusega Sumedi torujuhtme ümber, mis kulgeb paralleelselt Suessi kanaliga ning ühendab Punast merd Vahemerega.


Vahipostide arvu naftajuhtme ümber on kahekordistatud, kokku on neid nüüd 30. Teadaolevatel andmetel toodi sõjavägi kohale 28. jaanuaril.

354 kilomeetri pikkuse Sumedi torujuhtme päevane läbilaskevõime on 2,5 miljonit barrelit. Juhe on toornafta tarnete jaoks Suessi kanalist olulisem.

Oslo Arctic Securitiesi laevandusanalüütik Erik Nikolai Stavseth ütles, et Sumed töötab praegu vähem kui poole võimsusega ja transpordib umbes 1,1 miljonit barrelit naftat päevas.

Kanali kaudu veetav naftakogus on viimase viie aastaga poole võrra vähenenud ja oli ametlikel andmetel 2009. aastal 573 000 barrelit päevas.

«Mina väidan, et kui torujuhe kinni pannakse, mõjutab see toornafta turgu rohkem, kui kanali enda sulgemine,» ütles Stavseth.

Sumedi torujuhtme marsruut erineb kanalist siiski tunduvalt. Alguse saab juhe Ain Sukhna terminalist Suessi lahes. Sealt jookseb ta loodesse, möödub Kairost ja viib lõpuks välja Aleksandria lähistele, Vahemere rannikul paiknevasse Sidi Keriri tankerisadamasse.

Seega on Sumed rahutuste keskusele lähemal kui kanal, lisaks sellele on torujuhet kui sellist kergem saboteerida.
Suessi kanali tsooni on võtnud valve alla sõjaväe eriüksus, mis peab tagama laevade turvalisuse.

Stavsethi sõnutsi pole selge, kas ka Sumedi sama hoolikalt valvatakse.

Torujuhe valmis aastal 1977 eesmärgiga pakkuda alternatiivi toornafta toimetamiseks Euroopasse. Sumed kuulub viie Araabia riigi naftafirmadest koosnevale konsortsiumile, 50 protsenti kuulub Egyptian General Petroleumile, Saudi Aramco omab 15 protsenti.

Egiptus ise on üks Lähis-Ida väiksemaid naftatootjaid, aastal 2009 pumpas ta 742 000 barrelit päevas ja tarbis selle praktiliselt tervikuna ise ära.

Briti firma BP annab avameremaardlatest ligikaudu 100 000 barrelit päevas. BP tegevjuht Bob Dudley ütles, et töötajate perekonnaliikmed evakueeriti esmaspäeval lennukitega ning firma peab sündmustel hoolikalt silma peal.

Egiptus on tähtis tegija maagaasiturul, 2009. aastal tootis ta 62,7 miljardit kuupmeetrit, millega oli Põhja-Aafrika riikide seas teisel kohal. 13 miljardi kuupmeetrit nimetatud kogusest eksporditi veeldatud maagaasi kujul.

Suessi kanal on muutunud üha tähtsamaks veeldatud maagaasi transportivate tankerite jaoks: 2009. aastal sõitis neid kanali kaudu põhja suunas 240 tükki, teenindades peamiselt Euroopa turgusid.

Kuna möödunud aasta lõpus valmis Kataris ridamisi uusi veeldatud maagaasi tehaseid, peaks liiklus tänavu veelgi tihedam olema.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles