Maksuskandaal viis Taani maksuameti mitmelt juhilt koha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopenhaagen.
Kopenhaagen. Foto: SCANPIX

Taani maksuamet teatas reedel nelja tippjuhi vallandamisest, kui eelmisel kuul oli tulnud päevavalgele 6,2 miljardi krooni suurune maksupettus, kirjutab uudisteagentuur Ritzau.

Taanis on firmade dividendid maksustatud 27 protsendiga. Topeltmaksustamise vältimise kokkulepe kohaselt saavad välisfirmad nõuda osa või kogu Taanis makstud maksu tagasi, kui nad on maksud tasunud kodumaal. Maksuameti uurimine augustis näitas, et paljud firmad on seda süsteemi kurjasti ära kasutanud. Uurimise käigus on selgunud, et aastail 2012-2015 on tehtud 2120 valenõuet ja alusetult tagasi makstud 6,2 miljardit krooni.

Lisaks puhkes eelmisel nädalal veel teinegi skandaal, kui selgus, et maksuamet on väliskapitalifonde ja firmasid ülemaksustanud ning peab tagasi maksma 110 miljonit krooni pluss intressid.

Maksuameti juht Jesper Rønnow Simonsen ütles reedel, et need kaks skandaali ja probleemid maksuameti IT-süsteemiga võivad tuua kokku 14 miljardi kroonise kahjumi.

Reedel antud pressikonverentsil tunnistas maksuminister Karsten Lauritzen maksuameti probleeme. Ta ütles, et reedel parlamendis kinnitatud paketi kohaselt luuakse maksuameti töö tõhustamiseks juurde 400 uut töökohta, et aidata segadused ära klaarida.

Kopenhaageni ärikooli professor Kresten Schultz Jørgensen nimetas katastroofiliseks olukorda, kus inimesed ei saa enam maksuametit usaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles