Professorid: Soome majanduses puudub dünaamika

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi.
Helsingi. Foto: SANDER ILVEST/

Kolm tuntud ökonomisti imestavad, et Soomet peetakse rahvusvahelises võrdluses üheks konkurentsivõimelisimaks riigiks ning väidavad, et Soome majanduses puudub dünaamika, kirjutab Talouselämä.

USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudi professor Bengt Holmström, Soome Aalto ülikooli professor Sixten Korkman ja Soome majandusuuringute keskuse tegevjuht Vesa Vihriälä esitasid reedel rahandusminister Petteri Orpole ülevaate, missugust suunda vajaks Soome majanduspoliitika, vahendab BNS.

Nende hinnangul ei ole Soome majanduses eri põhjustel sellist dünaamikat, nagu seal peaks olema. Soome konkurentsivõime aeglane taastamine peegeldab nominaalsete tööjõu ühikukulude jäikust, millele rahaliidus olles esitatakse palju suuremad nõuded kui oma raha ajal. Lisaks ei ole Soome ettevõtted suutnud luua uusi lisandväärtusega tooteid ja teenuseid piisavalt, leiavad ökonomistid. Nende meelest ei osata ideid kiiresti üle kanda edukaks äritegevuseks.

Holmströmi, Korkmani ja Vihriälä hinnangul on Soome majanduse kohanemisvõime ebapiisav. Finantspoliitika suund on õige. Algatatud on õigeid struktuurimuudatusi, aga teha on veel palju. Näiteks vajab Soome tõsist kõrghariduse reformi ning valitsus peab kõrgkoolidele sappi tulema investeeringutega ja kõrgkoolisüsteemi struktuurilise arengu sihtide selge määratlemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles