Investeerimisel tuleb omada konkreetset tegevusplaani

Kristi Saare
, blogija, www.kristiinvesteerib.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Selleks, et olla edukas investeerija peavad eesmärgid olema konkreetselt sõnastatud, ütleb 25-aastane Lauri.

Mida võib praegu leida sinu portfellist?

Portfellis on väike valik: ühisrahastus, hõbe, hüpoteeklaen, üürikorter.

Kui palju aega kulub sul igakuiselt portfelli juhtimisele?

Hinnanguliselt 10 tundi kuus. Investeeritud aeg ei ole kulutatud!

Kasvasid üles Eesti mõistes paljulapselises peres (kolm last), kuidas on see mõjutanud sinu suhteid rahaga? Kas lapsepõlves oli rahast rääkimine midagi, mida teie pere tegi?

Perekonnas olid rahaliselt kehvad ajad, kui noorem olin. Sellest tingituna läksin varajases nooruses tööle, et võimalikult palju ise oma asjadega toime tulla. Lapsepõlves ei räägitud meie peres rahast. Vähemalt mina ei mäleta. Viimane rahast rääkimine vanematega oli siis kui jäin kutsekoolis õppetoetusest ilma oma halva eesti keele oskuse tõttu.

Enne seda olin ka lugenud raamatuid ja edukate inimeste edulugusid. Huvitaval kombel on kõigil üks sarnasus. Kõikidel edukatel inimestel on oma ettevõte. Mainisin seda ka oma vanematele, aga seal läksid arvamused lahku. Peale seda olen enda rahaasjadega ise õppinud majandama.

Kuidas leidsid enda jaoks täpsemalt investeerimise?

Lugedes raamatut «Rikas isa, vaene isa» tundus see mõttelaad kuidagi õigem, kui see millega tegelen päriselus. Vaadates enda ümber avastasin, et kahjuks keegi ei ela raamatus kirjeldatud mõtteviiside järgi. Noorena mõtlesin juba mitmed kordi, et on võimatu olla investor ja investeeringuid saavad teha ainult need kellel on hästi palju raha.

Vahest käisin ikka erinevatel koolitustel ja kohtasin ägedaid inimesi, kes ikkagi teenisid passiivset tulu. Juhuse tahtel loodi ka Investeerimisklubi Tartusse, kus hakkasin ka koheselt aktiivselt üritustel käima ja uusi asju õppima.

Foto: Kristi Saare

Kui mõtled oma tutvusringkonnale, kas siis on investeerimine/rahateemad populaarsed?

Raha ja investeerimisteemad on väga out. Küll aga räägitakse palju tarbimisest nagu kui kalli või mis hinnaga auto keegi ostis.

Kui kindlalt tunned ennast oma praeguse rahalise olukorra juures?

Hetkel on vähe kohustusi ja tervis on korras, sellepärast saan ka suhteliselt kindlalt tunda rahalises mõttes. Kahjuks ei ole ma veel «oravarattast» väljas.

Milline on sinu investeerimisstrateegia/filosoofia? Milline on su portfell 10 aasta pärast?

Olen halb investor, kuna eesmärgid on sõnastamata. Minu strateegia on: tee kõik tehingud hästi, siis ei saa ka lõpptulemus halb olla.

Kust leiad värsket infot/tutvuseid/koolitusi? Kellega investeerimisteemadel suhtled?

Investeerimisklubist, sotsiaalmeediast. Tavaliselt ei suhtle kellegagi kui teen investeeringuid. Suhtlen nendega, kes pakuvad mulle tehinguid.

Millises vanuses sooviksid pensionile minna? Millises seisus on sinu pensionisäästud?

35-aastaselt sooviksin minna pensionile. Eeldusel, et midagi olulist hullu ei juhtu on mul olemas plaan kuidas pension oleks vähemalt Eesti keskmise palga suurune.

Mis on sinu SUUR eesmärk investeerimisega tegelemisel?

Nautida elu ja elada muredevabalt.

Kumb on sinu strateegia – kas rohkem säästa või rohkem raha teenida?

Kindlasti nii üht kui teist aga pigem üritan ikka rohkem teenida. Siia sobib mu üks lemmiktsitaatidest: «Ei ole olemas kalleid hindu, vaid on väiksed sissetulekud.»

Millised on sinu suurimad õppetunnid, mida oled alustades õppinud? Mida soovitaksid teistel teha, kes investeerimisega alustada tahavad?

Loe pidevalt raamatuid. See hoiab arengut. Ise olen jätnud sisse pause ja mingi hetk tunnen, et ei olegi enam enesearenguga kuskile poole liikumas. Siia sobib ka mu üks lemmiktsitaatidest: leaders are readers.

Millised on sinu investeerimisplaanid järgmise 1-2-3 aasta jooksul?

Soetada endale juurde aastas üks üürikorter, investeerida ühisrahastuses, saada passiivselt laenudelt intressi ja leida oma investeerimisfookus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles