Panganduseksperdid: uus loodav pank seniseid jõujooni oluliselt ei muuda

Mariann Prooses
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt
Indrek Neivelt Foto: Mihkel Maripuu

Eesti panganduseksperdid pangandussektoris peale uue ühise panga loomist suurt jõujoonte muutust ette ei näe, kuid kinnitavad, see tihendab pankadevahelist konkurentsi.

Inbanki nõukogu esimehe Priit Põldoja hinnangul omab DNB pank Eestis suhteliselt väikest turuosa ning ühinemisega jõujooned oluliselt ei muutu. «Ühendatud ettevõttel tugevneb liisingtegevus, mis on Nordeal niigi olnud suhteliselt tugev, kuid tervikuna mõjutab Nordea panga ja DNB ühinemine Eesti pangandussektorit vähe.»

Danske panga endise juhi Aivar Rehe hinnangul kindlustab Nordea ja DNB panga ühinemine Põhjamaade suurbrändide Eesti turule jäämist. «DNB ja Nordea ühinedes saab 1+1 võrduma kolm, sest pankade väärtus turul kasvab,» kommenteerib ühinemist Rehe.

Pankade seisukohalt saab ühinedes aga kapitali ümber jagada ning kuludelt kokku hoida. «Näiteks IT või finantssektori kulutustelt saab säästa ning see loob vundamendi veel efektiivsemaks tegutsemiseks finantssektoris,» nendib Rehe. Ta lisab, et Nordea ja DNB panga ühinemisel on Swedbankil ja SEB pangal veel üks tõsiselt võetav konkurent juures. 

Tunnustatud pangandusajatundja Indrek Neivelt näeb pankade ühinemise põhjusena Eesti elanike arvu kahanemisest ja vananemisest, mis omakorda takistab turu arengut. «Seetõttu on väga loogiline turult väljuda. Eriti puudutab see pankasid, kes on Skandinaavias suured, aga Balti riikides keskmikud. Ma näengi seda ühinemist kui esimest sammu turult väljumise strateegias. Eesti turu jaoks tähendab see, et kliendile jääb laenuvõtmisel valikuid veelgi vähemaks. Mujal see klienti ei mõjuta.»

Eesti Panga asepresidendi Madis Mülleri sõnul oleks Balti regiooni suuruselt teise panga loomine Eesti finantsturu viimaste aastate suurim uudis, mis võib tähendada suuremat konkurentsi jaepanganduses. «Danske tõmbus hiljuti tagasi Eesti jaepanganduse turult, mis ei mõjunud konkurentsile hästi. Samuti ei olnud DNB pank seni aktiivne jaepanganduses. Loodan, et uue suure Balti riikidele keskenduva universaalpanga teke toob kaasa senisest tugevama konkurentsi eriti just eraisikutele mõeldud pangateenuste turul. Konkurents on edasiviiv jõud, mistõttu on tegemist hea uudisega,» ütles Müller.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles