Egiptuses toimuva tõttu kukuvad maailma aktsiaturud ja kerkib nafta hind

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graafika: Silver Alt

Kartused, et Egiptuse rahutused võivad laieneda ja Lähis-Ida olukorra destabiliseerida, mõjutavad aktsiaturge, kergitavad arenevate riikide laenuraha ja nafta hinda ehk kokkuvõttes pärsivad majanduskasvu ja toidavad hinnatõusu.

Egiptuse probleemid tekitavad investorites ebakindlust kõigi arenevate turgude suhtes. Lähis-Ida börsid tegid juba pühapäeval läbi viimase kaheksa kuu suurima kukkumise. Eile jätkasid seda trendi Euroopa börsid, kus aktsiate hinnad langesid viimase kolme nädala madalamatele tasemetele.

Jaapani Nikkei 225 indeks sulgus eile viimase kuu madalaimal, 10 237,92 punkti tasemel. Lõuna-Korea Kospi langes 1,8 protsenti, 2069,73 punktile. Euroopa börsidel kannatasid eile enim pankade, turismifirmade ja lennufirmade aktsiad.

Egiptuse reitingut pügala võrra langetanud reitinguagentuur Moody’s hoiatas, et rahutuste laienedes oleksid ühed suuremad kaotajad Euroopa ehitusfirmad ja ehitusmaterjalide tootjad.

Kui eelmisel nädalal sündmused nafta hinda eriti ei mõjutanud, siis rahutuste jätkumine eile muutis olukorda. Brenti toornafta hind kerkis eile 99,87 dollarini barreli eest. Viimati oli hind nii kõrgel tasemel 2008. aasta oktoobris.

Nafta hinda lennutavad kõrgemale kartused, et rahutused võivad sulgeda Suessi kanali, peamise tee, mille kaudu kulgeb naftatransport Pärsia lahest Euroopasse ja Ühendriikidesse. Kanalit läbib ligikaudu 3500 naftatankerit aastas. Kui kanal kinni pandaks, peaksid laevad võtma ette ligi 10 000 kilomeetrit pikema lisateekonna ümber Aafrika.

Analüütikud usuvad, et tõeliselt negatiivseks muutub investorite reaktsioon aga rahutuste laienedes naftariikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles