WTO: Vene sealihaembargo ei ole reeglitega kooskõlas (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sea pea
Sea pea Foto: SCANPIX

Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) komitee otsus, et Venemaa impordikeeld Euroopa Liidust pärit sealihale üldiselt ning Eestist pärit sealihale eraldi on ühenduse reeglitega vastuolus.

Komitee märkis, et Venemaa keeldumine teatud EL-i kaupade importimisest ning impordisertifikaatide kohandamisest seakatkuohule viidates on sisuliselt impordikeeld kogu Euroopa Liidu toodetele. Säärased piirangud ei ole kooskõlas rahvusvahelistele standarditele ning eiravad WTO fütosanitaarmeetmete teemalisi alusleppeid, teatas Euroopa Komisjon.

Samuti on komitee hinnangul väär ka Eestist, Poolast ja Leedust pärit sealiha ja sellest valmistatud toodete impordist keeldumine eraldi võetuna.

Euroopa Komisjoni sõnul saadab WTO otsus tugeva sõnumi nii Venemaale kui teistele WTO liikmesriikidele, et rahvusvahelisi standardeid tuleb austada ja täita.

Eriti tuleb tähelepanu pöörata sellele, et kaubandus peab olema lubatud riigi nende piirkondadega, mis on kuulutatud taudivabaks, isegi kui riigi muudes osades tingimused nii head ei ole, märkis Komisjon.

Nii Euroopa Liit kui Venemaa võivad WTO komitee otsuse 60 päeva jooksul edasi kaevata.

Venemaa sulges oma turu Euroopa Liidust pärit sealihale 2014. aasta jaanuaris, viidates metssigadel leitud sigade aafrika katku juhtumitele Valgevenega külgnevates Leedu ja Poola piirkondades. Impordikeeld on põhjustanud ühenduse lihatootjatele märgatavaid kahjusid, kuna Venemaale läks 2013. aastal veerand ELi sealihaekspordist, kogumahus 1,4 miljardit eurot.

Euroopa Liit pöördus impordipiirangu lahendamiseks WTO poole, kuna oli seisukohal, et üksikud ja piiratud ulatuses leitud seakatku juhtumid ei saa olla aluseks terve 28-liikmelise ühenduse sealihaimpordi keelustamisele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles