25 aastat edulugu, aga ikka Soomest kõvasti maas (1)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Maailmapank

Eesti majandus on pärast iseseisvuse taastamist 1991. aastal läbi teinud meeletu arengu, aga ka valusaid kriise. Postimees uuris, kuidas on meil võrreldes saatusekaaslastega läinud.

Endiste Nõukogude Liidu vabariikide arengust rääkides ei tohi unustada, et viimased 25 aastat on tähendanud neile põhjalikke ümberkorraldusi majanduses. 1990. aastad tähendasid üleminekut vabaturumajandusele: saabusid välisinvesteeringud, tekkis eraettevõtlus, võeti kasutusele oma valuuta, toimus erastamine ning veel palju muud. Suured muutused tõid endaga esialgu kaasa suure majanduskasvu ja tuntuse välismaal.

Iseseisvuse taastanud riikidest torkas eriti kärme reformijana silma just Eesti, kes tegi omal ajal mitu julget majanduspoliitilist valikut. Näideteks võib tuua fikseeritud rahapoliitika, tasakaalus riigieelarve või madalad maksud. On leitud, et need meetmed on end õigustanud, sest tagasid Eestile hea stardiplatvormi ja väga kiire majanduskasvu tempo.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles