Kalaliit: Vene kalaembargo jääb Eesti tööstust mõjutama pikaks ajaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosselhoznadzor peatas Läti ja Eesti kalatoodete impordi 2015. aasta 4. juunil.
Rosselhoznadzor peatas Läti ja Eesti kalatoodete impordi 2015. aasta 4. juunil. Foto: Küllike Rooväli/Postimees

Venemaa jätkuv impordikeeld Eesti kalatoodetele ei tekita tootjatele küll enam otsest majanduslikku kahju, kuna müük on juba muudesse riikidesse ümber orienteeritud, kuid pikas perspektiivis vähendab embargo siiski Eesti kalatööstuse tootmismahtusid ja turuosa, kirjutab BNS.

«Otsest kahju ei ole, aga vaadates tulevikku viis aastat ja rohkem, siis kindlasti. Mida rohkem venelane areneb, seda vähem hakkab ta meilt võtma,» ütles kalaliidu juht Valdur Noormägi BNS-ile.

«Me ei ole Vene turu peale enam orienteeritud, oleme riske hakanud jagama. Selliseid tootemahtusid, nagu Venemaale saatsime, küll enam ei saa. Müüme mujale, näiteks Ukrainasse, aga seal on probleemid muuhulgas grivna ostujõuga,» ütles Noormägi.

«Meie külmutatud kilu ja räim olid enne tooraineks Vene konservitehastele,» sõnas Noormägi.

«Venelased, eriti Kaliningradi piirkond, on väga palju investeerinud kala vastuvõttu kaldal, see tähendab, et on loodud korralikud külmhooned panustatud infrastruktuurile. Samuti on sinna rajatud väga moodsal tasemel konservitehaseid. Mida kauem Vene embargo kestab, seda rohkem me oma turgu kaotame ,» lisas ta.

«Mida me kaotame on see, et venelased hakkavad orienteeruma oma kalale. Nad tõstsid Läänemeres püügikvoote, mis on nüüd suuremad kui Eestil, suurusjärgu 30 000 tonni kilu,» selgitas Noormägi.

«Suurem probleem on ta kindlasti lätlastele, sest Lätis on väga palju konservivabrikuid,» märkis Noormägi. Kui Lätis on tema sõnul 20 konservitehast, siis Eestis vaid üks.

«Terve oskusteave, mis puudutab Venemaal kõige populaarsemate sprottide tootmist, on Kaliningradis,» märkis Noormägi. Tema sõnul pole Kaliningradi toodangu kvaliteet küll veel nii hea, kui Baltikumis, kuid see on tõusmas.

Venemaa fütosanitaaramet Rosselhoznadzor käis Eesti kalakombinaate kontrollimas viimati juunikuus, kontrolli tulemused pole Eesti poolele veel teatavaks tehtud, ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda BNS-ile.

Rosselhoznadzor peatas Läti ja Eesti kalatoodete impordi 2015. aasta 4. juunil, tuues põhjenduseks veterinaar- ja sanitaarnõuete rikkumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles