Ekspert: idufirmad peavad järjest kiiremini kasumit teenima

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investorid ootavad idufirmadelt kasumlikkust juba varases arengustaadiumis.
Investorid ootavad idufirmadelt kasumlikkust juba varases arengustaadiumis. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Ettevõtluskõrgkooli Mainor start-up ettevõtluse erialajuht Alise Lezdina räägib, et rahvusvahelised riskikapitalistid ootavad iduettevõttelt järjest kiiremat kasumiteenimist.

Lezdina sõnul vaatasid rahvusvahelised investorid seni rohkem iduettevõtte kasvupotentsiaali, aga nüüd oodatakse, et firmad on kasumlikud juba varajases arengustaadiumis. 

Eesti investorid jälgivad endiselt rohkem kasvupotentsiaali, sest kohalik idufirmade rahaturg pole nii konkurentsitihe kui näiteks USAs. Seetõttu näitavad Eesti idufirmad endast ka ausamat pilti.

Üldiselt hindavad investorid kõige suurema kasumipotentsiaaliga valdkondadeks finantstehnoloogiat, ärilt-ärile teenuseid ja müüki parandavaid lahendusi ning ka meelelahutusvaldkonda.

Lezdina: Kust saab Eesti iduettevõte raha?

  • Kõige esimene tase on iseenda, sõprade ja perekonna vahendite ning ettevõtte enda käibe investeerimine.
  • EAS koordineerib 8,1 miljoni euro Euroopa Regionaalarengu Fondi rahast starditoetuse jagamist vähem kui kahe aasta vanustele firmadele.
  • KredEx annab stardilaenu firmadele, mis on tegutsenud vähem kui kolm aastat.
  • Eesti riik plaanib avada koos erasektoriga EstFund fondi, mis annab idufirmadele investeeringuteks üle 100 miljoni euro.
  • EstBAN äriinglite võrgustik lubab anda 20 000 kuni pool miljonit eurot investeeringuks projektidele, mis pole seotud kinnisvara või hasartmängudega.
  • Raha võib küsida ka EstBANi Soome versioonist FiBAN, mille liikmed otsivad samuti varases arengufaasis, hea tiimi ja suure potentsiaaliga iduettevõtteid.
  • Rahvusvahelised ühisrahastusplatvormid Kickstarter, IndieGoGo ning nende regionaalsed versioonid Funderbeam, Fundwise, Hooandja.ee. Samuti on Eesti projektidele avatud Rootsi FundedByMe ning Läti Mintos ühisrahastuskogukonnad.
  • Rahvusvahelised mõjukad investeerimisgurud Suurbritannias ja Silicon Valleys ootavad pigem hilisemas faasis start-up firmasid, mis juba toimivad ja on väga suure potentsiaaliga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles