Oligarhid õõnestavad BP-Rosnefti liitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene naftafirma Rosneft töötajad.
Vene naftafirma Rosneft töötajad. Foto: SCANPIX

BP Vene miljardäridest osanikud TNK-BPs kutsusid tänaseks kokku juhatuse erakorralise koosoleku, et arutada mulluste viimaste dividendide kinnipidamise võimalust – otsides võimalusi nurjata Briti grupi liitu Vene riigifirma Rosneftiga.

Ainsaks päevakorrapunktiks on partneritel (keda esindab Alfa-Access-Renova) 2010. aasta neljanda kvartali 1,8 miljardi dollariliste dividendide tühistamine – mis muidu veebruaris väljajagamisele kuuluvad.

«AAR tunneb muret, et TNK-BP väljavaated Venemaal on muutunud väga ebakindlaks.  TNK-BP peab seetõttu pühenduma palju agressiivsemale laienemisele väljaspool Venemaad, milleks omakorda on tarvis kapitali,» ütles üks olukorraga tuttav isik.

Dividendide külmutamise otsuse peab siiski kinnitama TNK-BP juhatus.

TNK-BP õigusnõustaja Igor Maidannik on ühtlasi kirjutanud BP Venemaa juhile David Peattie’le, kes on ka TNK-BP direktor, väites, et viimane rikkus oma kohustust usaldusisikuna, kui ei informeerinud juhatust õigeaegselt läbirääkimistest Rosneftiga, ütles allikas.

Möödunud nädalal pöördusid Vene partnerid Londoni ülemkohtu poole palvega peatata BP ja Rosnefti aktsiavahetus, samuti nende plaanid uurida Arktilist mandrilava.

Kohus arutab seda asja homme.

AARi juhatusse kuuluvad Mihhail Fridman, Viktor Vekselberg, German Khan ja Len Blavatnik.

Vastavalt kolm aastat tagasi sõlmitud aktsionäride lepingule kuulub TNK-BP juhatusse neli AARi ja neli BP esindajat.

On ka kolm sõltumatut direktorit, kes vaidluste korral appi kutsutakse. Nende juhtfiguur on endine Saksa kantsler Gerhard Schröder.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles