Eesti kaasati massiivsesse kosmosetuleviku arutellu

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESA arutelu
ESA arutelu Foto: Kuvatõmmis

Tõravere ja Tallinn on kaks Eesti punkti, mis on peagi sündmuskohaks massiivsele, esmakordsele ja harukordsele üleeuroopalisele kosmosetuleviku arutelule.

Nimelt korraldab ainus omalaadne riikidevaheline organisatsioon Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) 10. septembril üheagselt 22 riigis debati, kuhu oodatakse osalema kokku üle 2000 inimese. Igast liikmesriigist valitakse seejuures arutelule osalema ligikaudu 100 inimest – igaüks, erialast ja teadmistest sõltumata.

Ja kõik need inimesed saavad sõna sekka öelda kõigi praeguste ja tulevaste kosmoseprogrammide prioriteetide osas. Tulemused jõuavad kiirelt ESA peadirektori Jan Woernerile lauale, kes muuseas on üsna kohe pärast debatti - 15. septembril - Eestisse lühivisiidile saabumas on.

Kosmoselennud, -teadus, -uuringud, -tehnoloogia ja innovatsioon ei puuduta vaid valdkondlikke ettevõtteid ja agentuure, vaid võivad olla abiks ka ühiskonnaprobleemide lahendamisel ning pakkuda inspiratsiooni tulevatele põlvkondadele – nii kõlab kosmoseagentuuri mõte suurdebati eel.

«Kosmos on kallis ning ei kannata vigu. Samas on tehnoloogia areng teinud kosmose kättesaadavaks nii erafirmadele kui ka eraisikutele. Kuidas ja millises suunas peaks maailma ainus riikidevaheline kosmoseagentuur edasi arenema, seda soovibki ESA teada,» ütles Eesti delegatsiooni juht ESA juures Madis Võõras.

Eestis organiseerib kogu päeva vältavat arutelu Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juures tegutsev Eesti Kosmosebüroo. Sündmusele on kõigil võimalik eelregistreerida siin.

ESA on valitsustevaheline organisatsioon, mis loodi 1975. aastal eesmärgiga kujundada Euroopa kosmosevõimekuse arengut ja tagada, et investeeringud kosmosesse toovad kasu Euroopa ja kogu maailma elanikele.

ESA koondab 22 liikmesriiki: Austria, Belgia, Tšehhi Vabariik, Taani, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Iirimaa, Itaalia, Luksemburg, Holland, Norra, Poola, Portugal, Rumeenia, Hispaania, Rootsi, Šveits ja Ühendkuningriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles