Brexit andis Ühendkuningriigi inflatsioonile hoo sisse

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastane protest Londonis
Brexiti-vastane protest Londonis Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigi inflatsioon oli riigi statistikaameti andmeil juulis ehk esimesel täispikal kuul pärast Brexiti referendumit 0,6 protsenti, kirjutab Bloomberg.

Bloombergi küsitletud ökonomistid ennustasid keskmiselt 0,5protsendist inflatsiooni ehk juuniga sama taset.

Kõik märgid näitavad, et nõrk naelsterling survestab hinnakasvu veelgi, kuna impordikulud tõusid eelmisel kuul viimase nelja aasta kõrgeimale tasemele.

Pärast referendumit on nael odavnenud dollari vastu 13 protsenti. Selle tulemusena eeldab Inglismaa keskpank, et inflatsioon kasvab kahe protsendini kiiremini kui varem oodatud. Keskpank reageeris Brexitist tulenevatele majandusohtudele omapoolse meetmega, vähendades esimest korda pärast 2009. aastat intressimääre.

«Me ennustame, et inflatsioon hakkab lähikuudel jõudsalt kasvama,» ütles ING Bank NV analüütik James Smith. «Majanduse väiksemad kasvuväljavaated tähendavad, et keskpank vähendab suure tõenäosusega sel aastal intressimääre veelgi.»

Inflatsiooni vedasid juulis peamiselt transpordikulud, statistikaameti sõnul andsid suurima hoobi bensiin ja kasutatud autod. Nõrga naela kõige silmatorkavam varane mõju oli näha aga tootjate tasemel. Imporditavate materjalide kogukulu, mille hulgas on näiteks metallid, detailid ja kemikaalid, kasvas juulis 6,5 protsenti, imporditud toiduainete puhul oli vastav näitaja aga 10,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles