Keskpank hoiatab noori sakslasi pika tööelu eest

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Bundesbanki teatel tuleb Saksamaa noorusel arvestada vajadusega käia tööl, kuni aastaid koguneb turjale 69.

Keskpanga sõnumi taga on rehkendused, mis näitavad, et üksnes niiviisi saaks katta vananeva elanikkonnaga seotud kulutused.

Valitsus on plaaninud kergitada pensioniea praeguse 65 aasta juurest 2029. aastaks tasapisi eluaasta 67 peale, kirjutab Financial Times.

Mõjuvõimsa Bundesbanki analüütikute hinnangul valitsuse kavast kasvava pensionäride hulga vajaduste katteks ei piisa.

Nad näevad ette, et aastaks 2060 peab pensioniiga kerkima täiendava kahe aasta jagu. Seega töötaks täna 25-aastane sakslane kuni 69 aasta vanuseks saamiseni.

Kantsler Angela Merkel kummutas keskpanga väited kohe ning teatas pressiesindaja vahendusel, et valitsus jääb oma seisukoha juurde. Kõneisik nentis siiski, et «alati on arutelusid ning mõnikord võtab sellistest aruteludest osa ka Bundesbank.»

Teemale lisavad teravust tuleva aasta novembris toimuvad üldvalimised, mille eel pööravad poliitikud eriliselt tähelepanu kaugelt kõige aktiivsematele valijatele – pensionäridele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles