Eesti idufirma Bikeep avas maailma sügavaima metroojaama ees nutika rattaparkla

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bikeep rattaparkla Kiievis
Bikeep rattaparkla Kiievis Foto: Erakogu

«Ajujahi» konkursil publiku lemmikuks valitud Bikeep püstitas Kiievi linnavalitsuse tellimusel maailma sügavaima metroojaama Arsenalna ette viiekohalise nutika jalgrattaparkla.

Bikeepi tegevjuhi Kristjan Lindi sõnul oli Kiievi linnavalitsuse peamine eesmärk tõmmata selle innovaatilise rattaparklaga eraettevõtete tähelepanu nutikale rattaparkimise lahendusele.

«Tallinnas on Bikeep nutiparklate kontseptsioon end väga edukalt tõestanud ja Kiievile avaldas muljet fakt, et enamik Bikeep rattaparklaid on eraettevõtete paigaldatud. Seetõttu soovisid nad kiirelt ühte enda linna püstitada,» sõnas Lind.

Tema sõnul on kontseptsioonilt tegemist Eestiski leviva Pargi&Reisi tüüpi rattaparklaga, kus kaugemalt saabujad läbivad suurema distantsi rongiga ja n-ö viimase kilomeetri jaoks kasutavad isiklikku jalgratast, mida siis vahepeal saavad turvaliselt hoiustada Bikeep nutikas rattaparklas.

Kiievis asuv parkla töötab samamoodi nagu kõik Tallinna parkladki – mobiilikõne abil toimub lukustamine, kus kasutaja valib parklapostil oleva telefoninumbri, talle valitakse parkimispost, kuhu ta saab ratta lukustada ja ratta taasavamiseks piisab, kui helistada parkla telefoninumbril. Parkimine on selle kasutajatele tasuta.

Bikeep on 2013. aastal loodud nutikas rattaparkla, mis kasutab kõrgtugevat terast ja tarka tehnoloogiat, et lukustada  jalgratta raam ja esiratas. Ratta lukustamiseks piisab mobiilikõnest või RFID-kaardist. Enam ei pea kaasas kandma isiklikku rattalukku.

Tänaseks on Bikeep laienenud kuude linna ja ühtekokku on paigaldatud 400 nutikat parklat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles