Konkurent: Krediidiinfo laenuregister on turul kehvemas positsioonis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTA lihtustab laenusaamist.
MTA lihtustab laenusaamist. Foto: Urmas Luik

Augusti alguses laenuinfosüsteemi käivitanud tehnoloogiafirma DataMe sõnul on Krediidiinfo esmaspäeval käivituv konkureeriv teenus Positiivne Register turul kehvemas positsioonis ning selle tehnoloogia aegunud.

«Me ise oleme sellise süsteemi juba valmis ehitanud ja esimesed laenuandjad seda ka kasutavad, meie nimetame enda süsteemi krediidiregistriks,» ütles DataMe äriarenduse juht Marko Vaik BNS-ile. «Krediidiinfo üritab oma süsteemi meiega paralleelselt käima panna,» sõnas ta.

Vaiki hinnangul on nemad Eesti turul tugevamas positsioonis, kui Krediidiinfo. «Meie tehnoloogia on lihtsalt nii palju uuem, kui Krediidiinfol on võimalik kasutada, kuna nende emaettevõte tegutseb mitmes riigis ja nende tehnoloogia on olnud kasutusel mitmeid aastaid. Meie väiksus ja noorus annab meile eelise, me oleme kiiremad ja paindlikumad,» märkis Vaik.

Vaik tõi DataMe praeguste partneritena välja näiteks liisingufirma Mogo OÜ ja investeerimisfirma Finora Capital OÜ. LHV pank sooviks Vaiki sõnul kasutada mõlemat infosüsteemi paralleelselt. Tele2 on samuti süsteemi kasutamisest huvitatud, kuid ootab, et seda teeksid ka teised Eesti telekomid.

«Kõik telekomid on Eestis sellise süsteemi kasutamisest huvitatud,» märkis Vaik.

Krediidiinfo AS ja 13 Eestis tegutsevat laenufirmat asutavad isikute kohustuste registri ehk niinimetatud positiivse registri, mille kaudu saavad ettevõtted laenu andes hinnata inimeste laenuvõimet. DataMe käivitas oma eraisikute laenude andmeid koondava süsteemi augusti alguses.

Positiivne register on andmevahetussüsteem, mille kaudu saavad lepingu sõlminud krediteerijad eraisiku nõusolekul vahetada infot tema laenukohustuste kohta. Eesti on üks viimastest Euroopa riikidest, kus sellist registrit veel ei ole. Positiivse krediidiregistri asutamise mõte on sees ka valitsusliidu leppes, teatas Krediidiinfo.

Registri asutajate seas on 13 finantsinspektsiooni poolt litsentseeritud krediidiandjat. Teiste seas on asutajate hulgas AS LHV Pank, Bigbank AS, TF Bank AB, AS Inbank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles