Investor: kingime Eesti ülikoolid Harvardile (6)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investor Jaan Pillesaar.
Investor Jaan Pillesaar. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Peamiste probleemidena Eesti majanduskasvu kiirendamisel toodi Paides arvamusfestivalil toimunud arutelul välja tööjõupuudus ning tootlikkuse aeglane kasv.

Avaringis nõustusid kõik panelistid, et välisinvesteeringute toomist Eestisse võib takistada mõtteviis – arusaam, et Eesti ärikeskkond ja maksusüsteem on hea ning midagi eriti muuta polegi vaja.

Samas jäi ka kõlama, et välisinvestori jaoks on peamine ikkagi stabiilne keskkond: et regulatsioonid ei muutuks üleöö ning maksusüsteem püsiks. Seda arvasid nii Ericsson Eesti juhatuse esimees Seth Lackman kui ka peaministri ettevõtlusnõunik Kristi Tiivas.

Investor Jaan Pillesaare sõnul käib aga maailmas võitlus talentide üle. «Kui Eesti andekad noored saavad minna õppima Stanfordi või Londonisse, siis nad sinna ka lähevad. Keegi neist ei lähe Eesti ülikooli, sest meie ülikoolide diplom ei maksa maailmas midagi. Keegi lihtsalt ei tea Eesti koole,» arvas Pillesaar.

Ta viskas ka õhku mõtte, et hea oleks kinkida Eesti ülikoolid Harvardile, sest Harvardi bränd tooks talendid Eestisse õppima ja võib-olla mõni neist talentidest jääks ka siia.

Arutelust käis korduvalt läbi info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT)-sektor. Näiteks küsis endine rahandusminister ja riigikogu liige Aivar Sõerd (Reformierakond) publiku seast, kui suure osakaalu IKT-sektor meie majandusest moodustab. Talle vastanud Lackmani sõnul on just IKT-sektoris eriti teravalt päevakorral kvalifitseeritud tööjõu puudus.

Diskussiooni lõpus käidi välja ka konkreetne ettepanek. Inbanki nõukogu esimees Priit Põldoja ning arutelu modereerinud Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi leidsid, et eelarvedefitsiidiga võiks rahastada tööjõumaksude alandamist, nii nagu omal ajal tehti, kui kaotati ära ettevõtte tulumaks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles