Pankurid Davosis: lõpetage meie tümitamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bob Diamond.
Bob Diamond. Foto: SCANPIX

Maailma juhtivad pankurid ütlesid täna Davosis rahandusministritele, et maailm peaks lõpetama nende tümitamise ja looma laenuandjatele õige keskkonna majanduskasvu toetamiseks.


Pankurite sõnutsi üritavad nad sirutada valitsustele käe ja paluvad neil sõlmida rahu.
«Võimud peaksid lõpetama pankurite kividega pildumise. Aitab juba,» ütles üks neist.

Davosisse majandusfoorumile kogunenud pangapealikud hoiatasid poliitikuid, et madalad intressimäärad võivad õhutada üles inflatsioonilõkked.

Lepitussõnumi ja inflatsioonihoiatuse toojate ridades seisid teiste hulgas Jamie Dimon JPMorgan Chase'ist, Peter Sands Standard Charteredist, Bob Diamond Barclays'ist ja Brady Dougan Credit Suisse'ist. Grupijuht oli Bob Diamond.

Sõnum edastati rahandusministritele majandusfoorumi viimaseks päevaks jäetud eraviisilisel kohtumisel.

Pankurid tervitasid rahvusvaheliste reeglite kujundamisel tehtud edusamme, kuid panid ministritele südamele viia süsteemselt tähtsaid panku puudutavate regulatsioonide koostamine kiirelt lõpule ning leppida kokku likviidsusreservide suurus.

Pangad väljendasid muret, et kuigi totaalse eurokriisi ohtu on ilmselt suudetud vältida, võivad korduvad minikriisid kimbutada eurotsooni veel aastaid, juhul kui võimukandjad otsustavamalt ei tegutse.

Nooli lendas ka riigivõlgade pihta: «Üks põhjuseid, miks me selle jama sees oleme, on valitsuste üle pea kasvanud võlakoormad. Liiga sügavalt on võlgades ka firmad ja pangad,» ütles ühe Euroopa panga juht. «Valitsused peavad osa vastutust enda peale võtma.»

Pankurid kurdavad ka selle üle, et globaalsete regulatsioonidega on kalduvus minna absurdsete äärmusteni. Näiteks kästakse üksikutel pankadel hoida miljardite dollarite eest riigivõlakirju.

«Kui likviidsusreservid on nii suured, kuidas saad sa ettevõtetele rohkem laenu anda , nagu valitsused tahaksid? Kasumi teenimisest rääkimata,» küsis üks pankur.

Kuna majandustegevus on hakanud hoogustuma ning põllumajandussaaduste hinnad tõusevad, kardetakse taas inflatsiooni pärast. Seetõttu on suured investorid nagu Pimco hakanud panustama arengumaade riigivõlakirjade langusele.

Pangad kannatavad pikaajaliste madalate intressimäärade tõttu, kuna see pitsitab nende vaheltkasu. Samas ei jaga inflatsioonimuret sugugi mitte kõik tipp-pankurid. Üks neist ütles, et USA-sarnaste majanduste kõrged töötusmäärad tõrjuvad veel mitu aastat inflatsiooni eemale.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles