Suessi kanal sulgemisohus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP

Egiptust raputavad rahutused on lennutanud lakke tankeriomanike aktsiad - kardetakse, et protestid võivad tuua kaasa Suessi kanali sulgemise.


Suessi kanal on peamine pudelikael, läbi mille naftatransport Pärsia lahest Euroopasse ja USAsse kulgeb. Kanalit läbib ligikaudu 3500 naftatankerit aastas. Kui kanal kinni pandaks, peaksid laevad võtma ette ligi 10 000 kilomeetrit pika lisateekonna ümber Aafrika.

Need hirmud on juba lükkamas naftahindu 100 dollari juurde barrelist. Lisaks sellele spekuleerivad maaklerid, et tankerite sunnitud ringisõit võib tuua õnne laevandusfirmade õuele, mis võivad siis ka vastavat tasu nõuda.

Nimetatud spekulatsioonid ongi juba tankerifirmade aktsiatele tiivad kasvatanud. Maailma suurima tankerioperaatori Frontline hind on üleval 7,7 protsenti, aktsia maksab 27,12 dollarit. Teekay Tankers hüppas 3,8 protsendi jagu 34,19 dollari peale.

«Poliitiliste rahutuste levides Tuneesiast Egiptusse kasvab mure, et laevateed võidakse blokeerida, eriti just Suessi kanal,» ütles CMC Marketsi analüütik Colin Cieszynski.

Otseseid kanali sulgemise märke küll pole, kuid maaklerid on juba viiendat päeva kestvate valitsusevastaste protestide pärast tundlikud ja närvilised. Tankerite aktsiad on juba kaks aastat tuulevaikuses seisnud ja kannatanud lühikeseks müümise all.

Üks terava tõusu põhjuseid võibki olla see, et maaklerid kasutavad juhust lühikeste positsioonide katmiseks.

Overseas Shipholding Groupi puhul, mille aktsiad eile 6 protsendiga 34,40 dollari peale tõusid, on ligi 20 protsenti emiteeritud aktsiatest lühikeseks müüdud.

Puistelastilaevad ei ole hirmudest kasu lõiganud, kuna neil oleks kanali sulgemise korral ilmselt vähem jõudu hindu üles suruda.

Excel Maritime Carriers tõusis 0,8 protsendi võrra 4,67 dollari peale, kõigest 0,8 protsenti kerkis ka DryShips – tulemuseks 4,85 dollarit aktsia.

Energiainformatsiooni Agentuuri EIA andmetel läbib Suessi kanalit umbes 1 protsent maailma naftatoodangust. Lääneriikide naftavalvekoer Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) on pöördunud OPECi poole palvega tõsta tootmist ja langetada hindu.

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles