Uuring: eakad ei säästa, sest ei näe sellest kasu

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kolmandik eakatest ei suuda oma igakuiste sissetulekute kõrvalt säästa, kuid isegi need, kellel jääb raha üle, panevad seda kõrvale igapäevaste kulude katteks, selgus Turu-uuringute ASi küsitlusest.

Vanemaealistest inimestest ligi pooled suudavad hinnanguliselt talletada maksimaalselt kuni 37 eurot kuus, mis tähendab kümnendikku igakuisest sissetulekust ehk keskmise pensioni suurusest. Eakaid inimesi mõjutab säästmisotsuse tegemisel see, et intressid on madalad ja nad saavad sellest vähe kasu.

«Uuringust on näha, et paljudel eakatel ei õnnestu säästa, sest sissetulekud pole suured ning säästmine väikse sissetuleku kõrvalt on keeruline. Igapäevaste kulude katteks kulub raha tihti ära ka siis, kui inimene isegi koostab eelarve,» ütles uuringu tellinud Inbanki juhataja Jan Andresoo. «Arvestatav hulk eakaid – 14 protsenti – hoiab aga sääste veel kodus sularahana, mis pole kindlasti kõige turvalisem ega ka mõttekam viis vaba raha hoidmiseks. Isegi kui säästetud summa on väike, aga inimene ei plaani seda lähitulevikus kasutada, tasuks raha kindlasse kohta kasvama panna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles