Eesti alkoholieksport on kasvanud, peamiselt viiakse alkoholi Lätti

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol. Foto on illustratiivne.
Alkohol. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lõunanaabrite juurde viidud alkohol moodustas ligi kaks kolmandikku alkoholi koguekspordist. Samal ajal on käsitööõllede väljavedu kasvanud 81 korda.

Eestis toodetud alkoholi koguseline eksport kasvas 2016. aasta esimesel poolaastal võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kaheksa protsenti, teatas statistikaamet. Koguseliselt on õlut 2016. aasta esimesel poolel eksporditud kuus protsenti, siidrit üks protsent ja kanget alkoholi 44 protsenti rohkem kui 2015. aasta samal ajal.

Tohutult on kasvanud käsitööõllede väljavedu. Kodumaiste käsitööõllede eksport on 2015. aastaga võrdluses suurenenud 81 korda ja neid eksporditi 2016. aasta esimesel poolaastal 18 riiki. Peale Läti ja Soome on uuteks sihtriikideks kujunenud Prantsusmaa, Holland, Itaalia ning Saksamaa. Käsitööõllede osatähtsus alkoholi koguekspordist on aga siiski marginaalne, moodustades sellest vaid 0,8 protsenti.

Eestis toodetud alkohoolsetest jookidest eksporditakse peamiselt õlut, mille osatähtsus alkoholi koguekspordis oli 2016. aasta esimesel poolel 68 protsenti, aasta varem samal ajal 69 protsenti.

Kõige rohkem eksporditi 2016. aasta esimesel poolaastal Eestis toodetud alkoholi Lätti, kuhu jõudis 63 protsenti alkoholi koguekspordist. Soome viidi kümnendik välja veetud alkoholist ning Taani seitse protsenti.

Lätti eksporditakse peamiselt õlut, kuid selle osatähtsus kogu alkoholi ekspordis lõunanaabrite juurde on 2016. aasta esimesel poolaastal võrreldes 2015. aasta sama ajaga kahanenud 86 protsendilt 78 protsendini. Seevastu on siidri ja kange alkoholi osatähtsus kasvanud: kui 2015. aasta esimesel poolaastal oli mõlema osatähtsus seitse protsenti, siis 2016. aasta esimesel poolaastal moodustas siider 12 protsenti ja kange alkohol 10 protsenti Lätti eksporditud alkoholist.

Statistikaameti andmeil on suurenenud ka alkoholi import Eestisse. Võrreldes 2015. aastaga, imporditi Eestisse 15 protsenti enam alkoholi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles