Euroopas võib kujuneda uus Hansa Liit

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansapäevad Pärnus.
Hansapäevad Pärnus. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Hollandi peaministril Mark Rutte’il on idee moodustada Euroopa Liidus ühendus, mis taaselustaks kunagise Hansa Liidu parimad jooned, kirjutab Wall Street Journal.


Täpsemalt soovib Rutte liberaliseerida lõpuks teenusteturu, mis moodustab enam kui kolmandiku Euroopa kaubandusest, ning ta ei kavatse oodata, kuni kõik liikmesriigid selleks valmisolekut tunnevad.

Aastal 2006 aitasid jutud odavatest Poola torumeestest külvata Lääne-Euroopas piisavalt hirmu, et lüüa jalad alt Euroopa Liidu teenuste direktiivilt, mis oleks pidanud laskma teenuseosutajatel vabalt riigipiiride üleselt tegutseda. Samas kurdavad tööandjad Austrias, Saksamaal, Belgias, Prantsusmaal ning Poolas oskustööliste nagu keevitajad, elektrikud ja torumehed puuduse üle.

Sel nädalal teatas Hollandi peaminister kavast teenuste direktiiv taaselustada, isegi kui selle algatusega tulevad kaasa vaid mõned liikmesriigid. Rutte ütles Briti ajalehele Guardian, et tahab moodustada «mini-ühisturu kõigile professionaalsetele teenustele».

Ta on juba arutanud oma ideed Briti peaministri David Cameroniga ning kavatseb sellega läheneda ka teistele vabaturumajanduse usku riikidele. Hollandi peaminister on enda sõnul «täiesti kindel, et Skandinaavia, Baltimaad ja teised riigid on samuti valmis» ideed kaaluma.

Briti valitsuse ametnik ütles Wall Street Journalile, et Rutte’i ettepaneku osas pole veel seisukohta võetud. Läti oli entusiastlikum, öeldes et ehkki «põhimõtteliselt me ei pea kahekiiruselist Euroopat soovitavaks, võiksime kaaluda parema koostöö võimalust teenustesektoris». Ülejäänud Balti ja Skandinaavia valitsused olid vaoshoitud, märkides et tahavad vältida «ühisturu killustumist».

Teenuste ühisturgu Euroopas aga praegu ei ole, märgib Wall Street Journal. «Ja ehkki 27 riigi ühtsus on atraktiivne, lubab Euroopa Liit ka nii vähesel arvul kui üheksal riigil töötada algatuste kallal eraldi ülejäänutest.»

Hollandi peaministri ettepanekud kasvataksid nii eraisikute kui ettevõtete võimalusi kõigis osalevates riikides, kirjutab leht. «Kui Tallinn või London või Stocholm või Riia või Vilnius on närvilised, et Rutte’i idee kohtaks vastuseisu Pariisist ja Berliinist, siis neil võib õigus olla,» tõdeb Wall Street Journal. «Kuid Rutte’i ettepanek on teretulnud võimalus Euroopa vabakaubanduse pooldajatel juhtohjad enda kätte võtta. Kui kontinendi protektsionistid tahavad maha jääda, siis oleks see nende kaotus.»

Hansa Liit oli 13.–17. sajandil tegutsenud Põhja-Saksamaa, Skandinaaviamaade, Madalmaade ning Liivimaa linnade kaubanduslik ja poliitiline liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles