Art Running – kunst GPSi kaasabil

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: oliver.tele2.ee

Kas jooksmine võib olla kunst? Kindlasti võib, kui seda väga kunstipäraselt teha, kirjutab Tele2 tootearendaja Oliver Ojamaa oma blogis.


Nimelt on internetis vaikselt pead tõstmas üks omamoodi kunstiliikumine. Rühmitus, kes on nõuks võtnud pilte joonistada maastikule. Seda ei saa siiski võrrelda viljaringidega põldudel, kuigi ka art runnerite tegevuse tulemusena võib teinekord mõni viljakõrs murtud saada.

Art runnerid on kodanikul, kes leiavad, et päris lahe on pista GPS’iga varustatud mobiiltelefon taskusse, joosta mööda maastikut ringi ning hiljem oma läbitud trajektoor internetti laadida. Proovides maastikulõuendile jäetud jälje abil oma sõnumit edastada.

Hästi lihtne on selliseid pilte ise joonistada. Vaja ei ole mitte midagi muud kui pealehakkamist ja GPS’iga varustatud mobiiltelefoni. Nokia nutitelefonide omanikele on olemas näiteks SportsTrackeri nimeline programm, mis saab selliste piltide tegemisega väga edukalt hakkama.

Kõiksugu teiste GPS’iga varustatud mobiiltelefonide kasutajatele on olemas veel programmid nagu RunKeeper ja Endomondo. Sisuliselt teevad nad kõik täpselt sama: võtavad GPS-satelliitidelt vastu signaali, mille tulemusena tekivad kaardile teatud lühikese intervalli järel asukohapunktid.

Neist omakorda moodustatakse kaugemalt vaadates sujuv trajektoor. Samasugune, nagu artikli juures olevate piltidel nähtav kollakas-roheline joon.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles