Valitsused hakkasid toitu varuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv
Toidukorv Foto: Postimees/Scanpix

Arengumaade valitsused on üksmeelselt asunud toiduvarusid soetama, üritades hoida vaos ostupaanikat, inflatsiooni ja rahvarahutusi.

Tagavarade kuhjamine lükkab aga põllumajandustoodete hindu veelgi kõrgemale.

Maailma kõige tähtsama toiduaine nisu hind lõi eile uue kahe ja poole aasta rekordi – pärast seda, kui mitmed riigid alates Alžeeriast kuni Saudi Araabiani plaanivälistest ostudest teada andsid.

Paljuski just kõrgete toiduhindade tõttu on Põhja-Aafrikat ja Lähis-Ida tabanud tugev rahvarahutuste laine.

Aasta alguses skandeerisid noored protestijad Alžeerias: «Tooge meile suhkrut!» Suhkru hulgihinnad on viimase 30 aasta rekordtasemetel.

Selle nädala alguse poole ostis Alžeeria 800 000 tonni nisu – palju rohkem kui tavaliselt – ning Saudi Araabia teatas plaanidest oma nisuvarusid kahekordistada.

Eile ühinesid ralliga ka Bangladesh ja Indoneesia, andes sisse erakorralised riisitellimused. Maaklerid ütlesid, et Jakarta, mis tavaliselt ostab riisi 200 000 tonni kaupa, tellis enam kui 800 000 tonni. Bangladesh ütles, et kahekordistab tänavu ostetava riisi kogust.

«Kui vaadata keskmisi hindu aastail 2000 kuni 2006, siis ma arvan, et me püsime tolleaegsetest keskmistest hindadest ülalpool,» ütles Financial Timesile Davosi majandusfoorumil maailma suurima põllumajandustoormega kaubitseja Cargilli tegevjuht Gregory Page.

Page ütles, et hinnatõuse juhivad ilmastikutingimused. Ta väljendas lootust, et kui ilm tuleb hea, siis ei tõuse hinnad üle 2007-2008 aastate taseme.

«Praegused hinnad on loomulikult märguandeks põllumeestele kogu maailmas, et käes on intensiivsema põllumajanduse aeg,» ütles ta.

Lühemas perspektiivis tähendaks see ilmselt, et suureneb põllupind, kuhu aastas kaks korda külvatakse. Pikemas perspektiivis aga hakkab tõusma põllumajanduse produktiivsus arengumaades.

Cargill usub samas, et põllumajandustoodete hinnad jäävad tugevasti kõikuma, kuna hinnatõusu väljavaade soodustab lühemas perspektiivis lisanõudluse teket ja varude kogumist, mis hindade liikumisi omakorda võimendab.

Kui aga halvad ilmad või ekspordikeeldude pikendamine tarneid ka edaspidi katkestama peaksid, võivad hinnad ajutiselt ülikõrgele kerkida.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles