Eestimaalased ostavad taas agaralt Visu suuski

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusatajad.
Suusatajad. Foto: Egert Kamenik

Sügisel Eestis üle viie aasta taas müügile tulnud Visu suuski on praeguseks müüdud tuhatkond paari.


Venemaal valmivaid Visu suuski toob praegu Eestisse OÜ After Ski. Oktoobris rääkis kavadest hakata Visu suuski Eestisse vahendama hoopis teine ettevõte, A2K Sport.

«Meie Visu suuski veel müügil ei ole,» tõdes A2K Spordi juhataja Kaupo Koplus. «Meile oli lubatud [Visu suuski], aga tehases, mis neid peaks tootma, on teatud probleemid praegu,» selgitas ta. «Suuski lihtsalt pole valmis saanud. Nad oma toomises tugevalt graafikust maas.»

Põhimõtteliselt saaks praegu Visu nimega suuski Eestis müüa igaüks, sest Visu kaubamärgi kehtivus lõppes hiljuti. Nii After Ski kui A2K Sport on esitanud taotluse Visu kaubamärgi uuesti registreerimiseks, kuid patendiameti otsust taotluste osas on oodata alles varasuvel.

«Nii ja naa,» vastas Koplus küsimusele, kas viivitus suuskade tootmisel on tingitud segadusest Visu kaubamärgiga. «Praegu [me Visu suuskade saamise nimel] eriti ei pinguta. Kui Visu kaubamärk läheb teistele, siis ei ole suurt mõtet vastu kevadet hakata Visu suuski Eestisse tooma.»

«Mis iganes kaubamärki saab registreerida 10 aastaks ja pikendada 10 aasta võrra,» selgitas After Ski OÜ üks juhtidest Siim Talmar. «Viimati Visu kaubamärk registreeriti aastal 1999 ja seda tegi Viisnurk. Siis see kaubamärk kehtis 2009 aastani. Vahepeal Viisunurk jõudis suure tootmise seisma panna ja kaubamärgi ära müüa. See müüdi ühe teise firma [A2K Sport] kaudu Venemaale. 2009. aastal selle kaubamärgi kehtivusaeg lõppes.»

«Peale kaubamärgi lõppemist on 6-kuuline periood, mille jooksul endine omanik saab taotleda järjekordse 10-aastast pikendamist, esitades uues taotluse ja makstes lõivu,» jätkas Talmar. «6 kuu jooksul keegi Visu kaubamärgi kohta taotlust ei esitanud. 6 kuu lõppedes, kui kaubamärk muutus vabaks, andsime meie kohe oma taotluse sisse. Igaüks oleks võinud sel hetkel taotluse sisse anda. Hiljem esitas taotluse ka teine ettevõte [A2K Sport], aga see oli kuskil oktoobri lõpus, nii et rohkem kui pool aastat meist hiljem.»

Patendiametist öeldi, et reeglina saab kaubamärgi see, kes varem taotluse esitas. Samas on tulenevalt pahausklikkuse klauslist erand juhul, kui taotluse hiljem esitaja on tegelik kaubamärgi omanik.

Visu suusad on Talmari sõnul praegu müügil üle Eesti hinnaga ligi 50 eurot (800 krooni). «See on suusk sellisele inimesele, kes ei võistle, kel ei ole suuri eesmärke, vaid kes lihtsalt käib suusatamas,» selgitas ta, kellele Visu suusad sobivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles