Järgmise kolme aasta jooksul tulev kriis mängib kätte soodsa hinnaga kinnisvara (1)

Kristi Saare
, blogija, www.kristiinvesteerib.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristi Saare

Kuus 2700 eurot kätte saav 28-aastane Erki (nimi muudetud) ei jää pensioni kindlustamisel riigile lootma ning plaanib regulaarselt järgmistel aastatel investeerida. Samas loodab ta lähitulevikus näha korralikku kriisi, mis võimaldaks osta hea hinnaga aktsiaid ja kinnisvara.

Olete teinud karjääri finantsvaldkonnas - kuidas on see teekond läinud? Mis on hästi, mis halvasti läinud?

Teekond on pakkunud palju väljakutseid, mis on minu jaoks väga positiivne nähtus - naudin oma tööd. Ebaõnnestumisi on olnud rohkem, kui üles jõuan lugeda, aga ma ei ela seda raskelt üle - pigem on tegu soodsate juhustega õppida uusi asju finantssektori, inimeste juhtimise ning kindlasti ka enda kohta.

Kuidas leidsite enda jaoks täpsemalt investeerimise?

Põhiteadmised investeerimise kohta sain ülikoolis, reaalselt hakkasin investeerima paar aastat tagasi, kui hakkasin detailselt oma kulusid jälgima ning uuel töökohal makstavast palgast hakkas raha üle jääma.

Kui mõtlete oma tutvusringkonnale, kas siis on investeerimine/rahateemad populaarsed?

Võttes arvesse, et suur osa minu tutvusringkonnast on n-ö äritegelased (majandusharidusega keskastme- ja tippjuhid), siis on investeerimine üllatavalt ebapopulaarne teema. Samas on olukord viimastel aastatel oluliselt paranenud ning paljud sõbrad/tuttavad on õlleklaasi taga rahateemad tõstatanud.

Kui kindlalt tunnete ennast oma praeguse rahalise olukorra juures?

Kuna mul sisuliselt puuduvad rahalised kohustused, siis olen praeguse olukorraga rahul.

Kuidas teete investeerimisotsuseid?

Tegelen oma rahaasjadega ise (otsustan üksi), vajadusel annan rahapaigutamisel nõu ka oma vanematele.

Milline on teie investeerimisstrateegia/filosoofia? Milline on teie portfell kümne aasta pärast?

Keskendun peamiselt rahavoogu tootvatele investeeringutele (ühisrahastus, dividendiaktsiad). Kuna olen veel noor, investeerin üsna agressiivselt ka riskantsetesse varadesse (kinnisvaraarendus, erinevad ettevõtlusprojektid). Olen valmistunud olukorraks, kus kaotan olulise osa oma investeeringutest, selle riski leevendamiseks on portfell korralikult hajutatud.

Hetkel väldin otseinvesteeringuid üürikinnisvarasse, kuna see kontsentreeriks suure osa minu väikesest portfellist ühte varasse. Võimendust kasutan minimaalselt. Eesmärke väga üles kirjutanud pole (kuigi peaks), minu jaoks on väga oluline säilitada võimekus teha impulsiivseid kulutusi (nt viimase hetke reisid kodust kaugele), seega ei tee ma sellest suurt numbrit, kui mõni kuu investeerin vähem kui 50% klubi liige seda teha võiks.

Kust leiate värsket infot/tutvuseid/koolitusi? Kellega investeerimisteemadel suhtlete?

Loen Kristi blogi ja kuulan investeerimisraadiot. Kuidagi märkamatult on tekkinud üsna lai tutvusringkond pea igasuguste investeeringute teemal arutamiseks, paar korda aastas käin ka investeerimisteemalistel koolitustel.

Millises vanuses sooviksite pensionile minna? Millises seisus on teie pensionisäästud?

Klassikaline jalad seinale pension on minu arust täiesti kohutav idee, mul hakkab paari päevaga igav, kui midagi mõistlikku ei tee. Pensioni teine sammas kasvab tegelikult üsna jõudsalt (seda küll sissemaksete, mitte tootluse arvel), kuid riigi peale lootma ma ei jää, seega tegelen aktiivselt neljanda samba ehitamisega.

Mis on teie suur eesmärk investeerimisega tegelemisel?

Maailma igavaim vastus - finantsvabadus. Ehk piisav sissetulek, mis võimaldab mul tegeleda vaid nende projektidega, mida ma ise oluliseks ning huvitavaks pean. Arvan, et vähemalt sama oluline on mainida, mis ei ole minu investeerimiseesmärk: mul pole soovi ehitada üles maailma suurimat äriimpeeriumi või omada klassikaliste sportautode kogu, omada isiklikku troopikasaart või eralennukit.

Kumb on teie strateegia - kas rohkem säästa või rohkem raha teenida?

Lähtuvalt oma vanusest on hetkel mõistlikum keskenduda sissetulekute suurendamisele, samas hoian ka kulutustel silma peal.

Millised on teie suurimad õppetunnid, mida olete alustades õppinud? Mida soovitaksite teistel teha, kes investeerimisega alustada tahavad?

Baasteadmiste omandamine käib kiiresti (pole olemas mõistlikku vabandust teadmatuseks nt aktsiaturu toimimise või hajutamise olulisuse kohta), seejärel tuleb lihtsalt pihta hakata. Kui juba oma raha mängus on, siis tekib ka teatav loomulik sund investeerimise kohta rohkem õppida.

Millised on teie investeerimisplaanid järgmise paari-kolme aasta jooksul?

Peamine eesmärk on regulaarselt investeerida ja jälgida, et portfell oleks tasakaalus. Kolme aasta perspektiivis loodan näha ka korralikku kriisi, mis pakuks häid ostukohti aktsiate ja kinnisvara osas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles