Pangad võtavad kaupmeestelt ja kohvikupidajatelt priske noosi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma Pagaripoisid klienditeenindajal Anne Bergil tuleb seoses eurole üleminekuga vastu võtta palju münte.
Firma Pagaripoisid klienditeenindajal Anne Bergil tuleb seoses eurole üleminekuga vastu võtta palju münte. Foto: Peeter Langovits

Euro tulekuga sagenenud kaardimaksed toovad kaupmeestele lisakulu, kuna igalt tehingult tuleb pangale tasuda protsent või paar. Samas on käibel ka varasemast rohkem münte ning nende panka viimise eest tuleb samuti maksta.

Abi pole isegi sellest, et pangad jaanuarist müntide käitlemistasu pisut alandasid. Anne Kinks, kes Põltsamaal Kati kohvikut juhatab, kinnitas, et tasud müntide panka viimise eest on väikekaupmeeste jaoks tõeline peavalu.

«Olen mõnes mõttes täitsa solvunud, aga ma ei saa ju klientidele ometi öelda, et ärge sente siia tooge,» sõnas Kinks. «Münte on kogunenud nii palju, et peab need panka ära viima. Kohvikus on ju nüüd kõikide pirukate ja saiade hinnad sentides.»

SEB hinnangul peaks seoses euro tulekuga kaupmeeste panka toodavate müntide osakaal kasvama viis kuni seitse protsenti. SEB võtab korraga tasuta vastu 15 euro väärtuses münte, suurema summa pealt tuleb tasuda 1,5 protsenti käitlemistasu. Swedbank lubab tasuta arvele kanda 20 euro jagu münte, suurema summa eest tuleb maksta teenustasu üks protsent.

Sampo pangas võib klienditeenindaja tasuta vastu võtta kuni 50 münti. «Antud soodustus on tehtud sooviga vastu tulla klientidele ja on ennekõike mõeldud neile, kes seda võimalust mõistlikult kasutavad, mitte ei hakka olukorda ära kasutama suuremate summade sissemaksmiseks,» sõnas Sampo panga kommunikatsioonispetsialist Tõnu Talinurm.

Kui aga korraga tuuakse Sampo panka suurem kogus münte, siis tuleb nende arvele panemiseks mündimasinat kasutades maksta kaks protsenti summalt. Kui mündid loeb kokku teller, on tasu koguni neli protsenti.

Firma Pagaripoisid turundusjuhi Martin Pärna sõnul tuleb neil pärast euro tulekut münte panka viia teinekord «lausa ämbritäite kaupa». Eile viisid Pagaripoisid panka münte 300 euro eest, sellest kuus eurot tuli loovutada pangale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles