Google asus tsenseerima torrenti-otsinguid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakpoolsel pildil pakub Google vasteteks mitmeid võimalikke variante, kuid parempoolsel otsingusõna «torrent» puhul mitte.
Vasakpoolsel pildil pakub Google vasteteks mitmeid võimalikke variante, kuid parempoolsel otsingusõna «torrent» puhul mitte. Foto: www.google.com

Google’i otsingumootor on otsustanud eemaldada igasugused viited torrentitele oma kiirotsingu ja automaatteksti süsteemis.

Detsembris lubas Google, et tegutseb rohkem selle nimel, et autoriõigus ka internetis midagi loeks. Muu hulgas tähendab see ka seda, et Google’i otsingumootor ei leia enam automaatselt otsingusõnu, mis on seotud piraatlusega, kirjutab veebileht ReadWriteWeb.

BitTorrenti teenuse pakkujatele on see käik muret tekitav ning vastuargumendina tuuakse välja, et torrentitele on ka palju seaduslikke kasutusviise.

Tsensuur jääb aga natuke vajaka, sest kui otsida torrenti lehekülgi, mis ei sisalda oma nimes sõna «torrent», vaid näiteks «Pirate bay», siis seda vastet pakub Google endiselt.

Teiste hulgas ei paku automaattekst enam välja ka failivahetuse veebilehte Megaupload ning Rapidshare.

Rapidshare’i kõneisiku arvates on selle käiguga Google läinud liiga kaugele. «Otsingumootori tulemused peaksid reflekteerima kasutaja huve, mitte Google’i või kellegi teise omi.»

*BitTorrent on protokoll (e. reeglite ja kirjelduste kogumik), mis võimaldab faile samaaegselt tükikaupa vastu võtta ja jagada.

Torrent-fail, ehk .torrent on fail, mis sisaldab infot selle kohta, kes ja kus vajalikke faile jagab ja kellel milline tükk olemas on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles