India teeb 70 aasta suurima maksureformi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India parlamendi ülemkoda kinnitab maksureformi, mis lihtsustab kaupade transporti siseturul.
India parlamendi ülemkoda kinnitab maksureformi, mis lihtsustab kaupade transporti siseturul. Foto: NOAH SEELAM/AFP

India parlamendi ülemkoda kinnitas kolmapäeval riigi suurima maksureformi pärast 1947. aastat ja loob sellega esmakordselt üleriigilise siseturu, kirjutab Dagens Industri ja vahendab BNS.

Reform kaotab peaaegu keskkaegse käibemaksusüsteemi, mis koosnes maksudest, tollilõivudest ja tasudest, mida tuli maksta nii riigile kui ka osariikide valitsustele. Kaupade transportimine riigis oli keeruline, sest osariikide piiril tuli täita dokumente ja tihti anda ka pistist.

India 29 osariigil on suur autonoomia. Enamiku otsuseid langetavad kohalikud omavalitsused, mis on kehtestanud oma piiriületusmaksu, käibemaksu ja veomaksu. Selle süsteemi tõttu on näiteks riigi ladudes suur hulk toiduaineid riknenud ega ole jõudnud tarbijateni, ütles Carnegie Aasia fondi haldur Gunnar Påhlson.

Reformi kohaselt kehtestatakse kaupadele ja teenustele üleriigile käibemaks. Ekspertide hinnangul peaks see India niigi heale majanduskasvule lisama veel 0,9-1,7 protsenti ning suurendama riigi sissetulekuid. OECD hinnangul peaks India majandus aastail 2016-2020 kasvama keskmiselt 7,3 protsenti aastas.

Reform peaks käivituma 1. aprillil algaval majandusaastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles