Inglise keskpank langetas baasintressi rekordmadalale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise keskpanga juht Mark Carney.
Inglise keskpanga juht Mark Carney. Foto: AP/Scanpix

Inglise Panga rahapoliitika komitee otsustas neljapäeval langetada baasintressi 0,50 protsendilt 0,25 protsendile, et aidata pärast Brexiti-rahvahääletust vältida majanduse langusse minekut. Nii madal pole baasintress seal olnudki. 

Keskpanga heaks kiidetud 170 miljardi naelase ergutuspaketi kohaselt toetas komitee võlakirjaostuprogrammi suurendamist 375 miljardilt naelalt 435 miljardil naelani, kui oli langetanud järgmise kahe aasta majanduskasvu prognoosi, vahendab BNS. 

Peale selle kavatseb keskpank osta firmade võlakirju 10 miljardi naela eest ning ergutada panku laenama firmadele ja kodumajapidamistele 100 miljardit naela.

Keskpanga president Mark Carney vihjas, et baasintressi on vajaduse korral võimalik veelgi langetada. Praegune intressilangetus oli esimene pärast 2009. aasta märtsi.

«Pärast Euroopa Liidust lahkumise otsuse toetamist on majandusväljavaated lähi- ja keskmises perspektiivis tunduvalt nõrgenenud,» öeldakse keskpanga avalduses. 2017. aasta prognoos langetati 2,3 protsendilt 0,8 protsendile ja 2018. aastal 2,3 protsendilt 1,8 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles