Trichet: keskpank teeb kõik vajaliku hinnatõusu taltsutamiseks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet.
Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet. Foto: SCANPIX.

Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet kinnitas, et keskpank teeb kõik vajaliku selleks, et hinnatõusu kontrolli alla hoida ning panga usaldusväärsus hinnastabiilsuse tagamisel ei ole kahjustada saanud.

«Me teeme kõik vajaliku,» kinnitas Trichet Davosi majandusfoorumil Bloomberg TV-le antud intervjuus.

Keskpanga juhatuse liige Jürgen Stark ja nõukogu liige Guy Quaden kinnitasid, et ametnikud tegelevad tõsiselt  nn teise ringi mõjudega inflatsioonile. See tähendab siis hinnatõusu, kus töötajad nõuavad endale tööndjalt kõrgemat palka, kompenseerimaks üha kõrgemale kerkivaid elamiskulusid.

Ja hinnatõus on probleem. Saksamaa impordihinnad kerkisid detsembris viimase 29 aasta kiireimas tempos ning eurotsooni inflatsioon oli pärast enam kui kaheaastast vaheaega taas suurem kui keskpanga sihiks seatud 2 protsenti.  Suur küsimärk on, kuidas sellele peamiselt toorainehindade tõusu põhjustatud hinnatõusule reageerida, ilma et see niigi ebakindlat majanduskriisist taastumist negatiivselt mõjutaks.

Nii on toornafta hind augustis kerkinud 22 protsenti ning paratamatu on, et ettevõtted on sunnitud selle tõusu ka tarbijateni viima.

Eurotsooni suurima majanduse Saksamaa impordikulud kerkisid detsembris aasta varasemaga võrreldes 12 protsenti. Viimati oli tõus nii suur 1981. aastal. Kolme liidumaa täna avaldatud andmed kinnitavad, et hinnatõus kiireneb.

Trichet ja Stark kinnitasid, et kesksed intressimäärad on praegu «sobival» tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles