Helsingi kodutus: tööd on, aga elukohta mitte

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi trammid
Helsingi trammid Foto: OLIVIER MORIN/AFP

Soomes pole kodutus samal tasemel kui paljudes teistes riikides, ent sealgi on palju inimesi, kellel pole päriselt kusagil elada. Nii teenib Helsingi Jani 40 000 eurot aastas, on puhas ning tark, ja kodutu, kirjutab Helsingin Sanomat.

Mehe olukord halvenes järsku, kui ta kaks aastat tagasi armsamast lahku läks. Ta ei suutnud endale kodu üürida ning on sellest ajast ööbinud sõprade juures ja hotellides, vahendab Yle.

Kodututega tegeleva heategevusorganisatsiooni Y-Säätiö liige Juha Kääkinen sõnas, et see on küllalt tavaline olukord. Ta hindas, et kolmandik Helsingi 3550 kodutust käivad tegelikult tööl. Paljude probleemiks on ka kehv krediidivõimekus – mingil hetkel oli ka Janil jõudnud inkassosse 10 000 euro eest võlgu.

Ja kuigi võlad on makstud, ei ole jälg veel kustunud ning korteriomanikud ei taha talle kodu üürida.

Isegi kui ta viimaks kodu leiab, on tõusvad üürihinnad veel üheks väljakutseks. Kui keskmine üürihind Helsingis oli 10 eurot ruutmeetrist aastal 2005, siis kümme aastat hiljem oli see juba üle 15 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles