Ukraina odavtööjõud pääseb Poola koridori kaudu vabalt Eestisse (2)

Greete Palgi
, reporter, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainlastele, kes 26. juulil Koidu talu põllul töötasid, peaks ilma vahendajata maksma 1320 eurot brutopalka. Poola vahendusfirmat kasutades kaob see nõue aga ära.
Ukrainlastele, kes 26. juulil Koidu talu põllul töötasid, peaks ilma vahendajata maksma 1320 eurot brutopalka. Poola vahendusfirmat kasutades kaob see nõue aga ära. Foto: Elmo Riig

Umbes 80 protsenti Poolas registreeritud välismaalt tulnud töötajatest on ukrainlased. Ent Poolaski on tööpuudus ja kõigile võõrsilt tulnutele seal teenistust ei jagu. Seepärast on mitu Poola ettevõtet keskendunud töötajate vahendamisele mujale Euroopasse.

Eelmise nädala keskel vedas traktor Abja vallas asuva Koidu talu põllul edasi katusega lavatsit, mida kasutatakse kurkide korjamiseks. Sellise lihttöö eest ei maksaks Eestis ilmselt keegi 1320 eurot kuus, aga just nii palju peaksid teenima lavatsil köögivilju noppivad ukrainlased, kui nad töötaksid siin välismaalaste seaduse alusel.

Eesti töötukassa teenuste osakonna peaspetsialisti Karin Hage sõnul on isikutel, kes ei ole Euroopa Liidu liikmesriigi, Euroopa majanduspiirkonna liikmesriigi või Šveitsi konföderatsiooni kodanikud, õigus töötada Eestis lühiajalise registreerimise või tähtajalise elamisloa alusel, mis on väljastatud töötamiseks. Neile inimestele tuleb maksta ka vähemalt 1,24-kordne Eesti keskmine palk, et kaitsta Eesti tööturgu odava tööjõu sissevoolu eest – sealt tulebki seaduses nõutud 1320,6 euro suurune brutopalk.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles