Uus sõna panganduses: klientide tuvastamine hääle põhjal

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barclays
Barclays Foto: Yui Mok/PA Wire/Press Association Images

Ajal, mil Eesti on loomas videopanganduses uuendusi võimaldamaks e-residentide distantsilt tuvastamist, on üha enam pankasid asunud kasutama inimhäält kui helistavate klientide turvalise tuvastamise vahendit.

Värskelt teatas näiteks Briti üks suuremaid pankasid Barclays, et kõigile klientidele on nüüd selline tuvastamise viis avatud. Tehnoloogia tuvastab täpsemalt igale inimesele ainuomast sõnade moodustamist ning seega puudub vajadus küsida neil turvaküsimusi ja salaparoole, vahendab BBC.

Sama süsteemi on juba kasutusele võtmas ka näiteks HSBC ja First Direct. Atom Bank kasutab tuvastamiseks aga näotuvastussüsteemi.

Barclays teatas, et klientide «hääljälg» moodustatakse enam kui 100 tunnuse põhjal, mis lähtuvad inimese suu ja kurgu erilistest omadustest. Süsteemi tuvastusomadusi ei heiduta ka köha, kurguvalu, vanus ja soovahetusoperatsioonid. Ka teistel inimestel – näiteks lähedastel – pole seni õnnestunud süsteemi ära petta.

Barclays on süsteemi piiratud hulga klientidega katsetanud juba aastast 2013.

«Oleme kõik puutunud kokku frustratsiooniga olukordades, kus otsustavatel hetkedel paroolid meelest lähevad. Hääletuvastusmeetod suudab selle osa klientide kõnedest täiesti välja lõigata, kuna inimhääl vähemalt sama unikaalne kui sõrmejäljed,» ütles Barclaysi personaalpanganduse juht Steven Cooper.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles