Maksuamet on kaalunud uut tüüpi kassaaparaate

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassa.
Kassa. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti maksuamet jälgib Soome eksperimenti uute kassaaparaatidega ning on kaalunud sarnast asja isegi.

Soome maksuamet on otsustanud sularahaga arveldavates müügikohtades kasutusele võtta uut tüüpi kassaaparaadid, mis ei võimalda kaupmeestel tulusid varjata ja kannavad reaalajas info maksuametisse, vahendab Äripäev

«Oleme ka Eestis sellise süsteemi rakendamist kaalunud, aga siin tuleb väga hoolikalt vaadata, kui kulutõhus see süsteem olema saaks, võttes arvesse arenduse maksumust, ettevõtjate kulu ja saadavat kasu. Igal juhul jälgime kindlasti huviga, kuidas soomlastel selle projektiga läheb,» selgitas maksuameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendik. Ta lisas, et uute kontrollivahendite vajadust me ei näe, kuna alles hiljuti oleme koostöös ettevõtjatega rakendanud töötamise registri ja käibedeklaratsiooni lisa, mis on ennast varimajandusega võitlemisel igati õigustanud. 

Soome maksuameti teatel on ikka veel suur probleem kaupadelt ja teenustelt saadavate tulude varjamine – arvetega manipuleerimine on eriti suur murekoht restoraniäris, kirjutas Yle. 

Lemendiku sõnul ei ole Eestis numbriliselt võimalik välja tuua, kui palju just sularaha käibe varjamisega seoses riigil makse saamata jääb, aga loomulikult on maksurisk suurem nendes valdkondades, kus liigub palju sularaha ja selle deklareerimata jätmine on näiteks üks võimalus tekitada raha ümbrikupalkade maksmiseks.

Loe pikemalt Äripäevast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles