Kui palju on Harry Potter raha sisse toonud? (1)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Potteri sarja looja J. K. Rowling.
Harry Potteri sarja looja J. K. Rowling. Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS

J. K. Rowlingu loodud Harry Potteri seeria näol on tegemist kõige enam müüdud raamatusarjaga läbi aegade. Uue raamatu ilmumise puhul otsustas Postimees järele uurida, kui palju on Potteri-raamatud ja -filmid aastate jooksul raha teeninud.

Täna öösel tuleb üle maailma müügile uus ingliskeelne Harry Potteri sarja 8. raamat «Harry Potter and the Cursed Child». Raamatut on võimalik osta ka Eestis.

Andmeid raamatute müügitulu kohta on võrdlemisi keeruline leida, samas on teada, et üle maailma on müüdud ligi 450 miljonit Harry Potteri raamatut. Edukaim üksik raamat on olnud aastal 1997 kõige esimesena ilmunud «Harry Potter ja tarkade kivi», mida on müüdud 107 miljonit eksemplari.

Seni viimasena ilmunud raamatule «Harry Potter ja surma vägised» kuulub aga maailmarekord kui kõige kiiremat müüki näidanud raamat üldse. Esimese 24 tunni jooksul pärast väljaandmist müüdi seda 15 miljonit, millest ainuüksi USAs ja Suurbritannias osteti enam kui 11 miljonit raamatut.

31. juulil, mis on ühtlasi Rowlingu sünnipäev, ilmavalgust nägevat «Harry Potter and the Cursed Child» on aga juba praeguseks ainuüksi USAs trükitud 4,5 miljonit eksemplari. Väärib märkimist, et see teos on tegelikult samanimelise lavateose proovides kasutatud näidendiraamat ning mitte eraldiseisva romaan, ent siiski loetakse teda raamatuseeria kaheksandaks osaks. USA raamatumüüjad Barnes & Noble ning Amazon on juba teatanud, et see on kõige enam ette tellitud raamat sel aastal. Arvatakse ka, et sellest saab tänavu parima läbimüügiga raamat.

Ent Harry Potteri tulu ei piirdu üksnes raamatutega. Seitsmest teosest on valminud kaheksa filmi, mis on kokku sisse toonud enam kui 7,7 miljardit dollarit (6,93 miljardit eurot) . Sealjuures ostis Warner Bros. stuudio sarja esimese filmi «Harry Potter ja tarkade kivi» õigused vaid miljoni naela (1,18 miljonit eurot) eest.

Kõige rohkem raha on teeninud viimasena ehk 2011. aastal välja tulnud «Harry Potter ja surma vägised – 2. osa»: kokku 1,34 miljardit dollarit (1,21 miljardit eurot). See tulemus teeb filmi ühtlasi edukuselt kaheksandaks filmiks läbi aegade.

Hinnatakse, et Harry Potteri looja J. K. Rowling on oma vaimusünnitiselt teeninud miljard dollarit (0,9 miljardit eurot).

Täpseid arve saab graafikult näha siis, kui hiir värvilise riba peale liigutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles