Roubini hoiatab Briti uue majanduslanguse eest

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini. Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannia seisab silmitsi uue majanduslangusega, hoiatab New Yorgi ülikooli professor, üleilmset finantskriisi ette näinud Nouriel Roubini.

Suurbritannias on tõsised probleemid. Kui seda enne ei usutud, siis eilne üle ootuste madal sisemajanduse kogutoodangu (SKT) numbri avaldamine tegi selle valuliselt selgeks, kirjutab Rootsi E24. Ootamatult kahanes Briti majanduskasv neljandas kvartalis kvartal varasemaga võrreldes 0,5 protsenti. See oli esimene negatiivne number pärast 2009. aasta kolmandat kvartalit. Reutersi küsitletud analüütikud olid oodanud keskmiselt sama suurt plusspoolele jäävat numbrit.

Roubini sõnutsi võib langustrend järgnevates kvartalites süveneda. «Olukord võib aasta esimesel poolel muutuda halvemaks,» lausus Roubini.

Davosi majandusfoorumil osalev Roubini tõdes, et USA presidendi Barack Obama osaline valitsuskulutuste külmutamise plaan on  riigi suurt eelarvepuudujääki arvestades tilk meres. Roubini sõnutsi tuleb Obamal lõpuks tõsta nii rikaste kui keskklassi kuuluvate inimeste makse.

Roubini märkis, et olenemata sellest, kas hiinlased seda soovivad või mitte, on nad sunnitud USAd jätkuvalt nende võlakirjade ostmisega toetama. Kui nad selle lõpetaksid,  tugevneks jüaan märkimisväärselt, mis aga kahjustaks Hiina eksporti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles