Glaskeki kliendid võivad jääda rahata

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glaskeki tootmine Tartus 2007. aasta novembris.
Glaskeki tootmine Tartus 2007. aasta novembris. Foto: Margus Ansu.

Pankrotistunud aknatootja Glaskeki vara on seni õnnestunud müüa enam kui 6,4 miljoni euro (100 miljoni krooni) ulatuses, paraku pole võimalik selle rahaga rahuldada Glaskeki klientide nõudeid.


«Eesti Vabariigis asuva pankrotivara müügist ei ole tõenäoline rahuldada aknatellijate nõudeid,» nentis ASi Glaskek
pankrotihaldur Andres Hermet.

Seni on müüdud avalikul enampakkumisel Glaskeki Tallinna kinnistu, Narva kinnistu ja Tartu kinnistu koos nendel kinnistutel asuvate ehitistega, mille eest laekus ilma käibemaksuta üle 6,4 miljoni euro ehk üle 100 miljoni krooni.

Samas on nende varade müügist võimalik rahuldada ainult hüpoteegipidaja ehk Swedbanki tunnustatud nõuet.

Pankrotiprotsessi käigus on müüdud veel Tallinnas ja Narvas asunud seadmeid ja nõutud sisse debitoorset võlgnevust.

Tartus asunud Glaskeki tehase seadmete osas üritavad haldurid koostöös pankrotitoimkonnaga müüa seadmeid tervikvarana enampakkumisel, jagades need eraldi pakettideks (alumiiniumavatäidete valmistamise seadmed, puitakende valmistamise seadmed ja plastakende valmistamise seadmed).

«Kui enampakkumine seadmete tervikpaketi müügiks ebaõnnestub, müüme ükshaaval,» selgitas Hermet.

Seni on toimunud kaks Glaskeki nõuete kaitsmise koosolekut, kus on tunnustatud nõudeid kokku 24,568 miljoni euro (ca 384,4 miljoni krooni) ulatuses.

Sealhulgas Swedbank nõue koos tingimusliku nõudega moodustas 19,646 miljonit eurot (307,4 miljonit krooni).

Töötukassa rahuldas töötajate nõudeid kokku kogusummas 351 830 eurot ehk 5,5 miljonit krooni.

Glaskeki haldurid Ene Ahas ja Andres Hermet asuvad samas müüma ka Lätis asuvat ettevõtte  pankrotivara, mis hõlmab kinnistuid Daugavpilsis ja Adazis ning osalust SIA Glaskek Latgales.

«See protsess võtab aega veel 2-3 kuud ja alles siis võib öelda, kas aknatellijate nõuded jäävad täielikult rahuldamata või on neid mingis osas võimalik rahuldada,» tõdes Hermet.

Samal ajal teostatakse erikontrolli enne pankroti väljakuulutamist toimunud majandustegevuse osas ja pankrotimenetluse üle järelevalvet teostav kohus on juhtinud haldurite  tähelepanu asjaoludele, et kogu majandustegevus tuleb põhjalikult läbi uurida ning välja selgitada maksejõuetuse põhjused .

«Samuti tuleb aknatellijate poolt enne pankrotimenetlust makstud ettemaksude kulutamist punktuaalselt kontrollida,» lisas Hermet.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles