Häbi takistab töötutel abi küsimast

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Töötuks jäänud inimesed tõmbuvad psühholoogi sõnul häbi tõttu sageli endasse ega küsi teistelt abi, mis võib takistada neil uue töökoha leidmist.


«Enamasti töötud süüdistavad oma olukorra iseennast,» ütles töötutele psühholoogilist nõustamist pakkuv Viktoria Saat.

Tema sõnul on küll ka teine äärmus - töötud, kelle arvates on nende olukorras süüdi kõik teised peale nende endi - kolleegid, tööandja, riik jne.

«Mõlemad hoiakud ei vii kaugele,» tõdes Saat. «Esimene võtab eneseusku ja soovi tegutseda, teine hoiak aga eeldab, et kui teised on töökaotuses süüdi, siis nemad ka peavad inimesele uue töö leidma.»

«Inimene peab oskama teistelt abi paluda, kuid häbi tõttu töötud seda sageli ei tee,» märkis psühholoog. «Nad ei käi sõpradega kohtumas, vaid istuvad kodus ja sulguvad endasse. Põhjused on erinevad, inimesed ei taha sugulasi või sõpru tülitada, häbenevad, kardavad kriitikat, hukkamõistmist või haletsemist.»

«Näiteks oli üks noor naine, kes tundis töökaotuse pärast häbi ning kellel ei olnud vanematega väga head suhted,» rääkis Saat. «See oli 2 lapsega ema, kelle mees töötas välismaal. Mingil hetkel ei saanud ta enam hakkama ei emotsionaalselt ega materiaalselt ning sattus haiglasse. Siis tema vanemad said teada ja aitasid, kusjuures neil oli võimalus seda teha, lihtsalt naine ei julgenud abi küsida.»

«Oma sugulaste ja sõprade poole pöördutakse õnneks praegu julgemini kui varem,» lisas Saat. «Nüüd töötus ei tundu nii suur häbiasi, vaid paistab ühiskonna ühise murena, sest peaaegu igaühel on mõni tuttav töötu. Kuid kui tuli esimene koondamistelaine, siis inimesed mõtlesid, et kas ma tohin oma töötusest rääkida ning kas ma lähen seltskonda, kui kõik seal küsivad, et kas ma töö juba leidsin.»

Psühholoogi sõnul näitab praktika, et suurem osa inimestest leiab tööd tutvuste kaudu. «Kui sa pole aktiivne ega räägi teistele, et otsid tööd, siis keegi ei oska sind aidata,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles