Schäuble päästis Hispaania ja Portugali

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Selle eest, et Euroopa Komisjon ei määranud hispaanlastele ja portugallastele eelarvedefitsiidi ületamise eest trahvi, peavad mõlemad tänama Saksamaa rahandusministrit.

Veel enne eilset Euroopa Komisjoni volinike kohtumist tundus, et Brüssel määrab eelarvereeglite rikkumise eest Hispaaniale ja Portugalile kindlasti trahvi. Kui komisjon saanuks oma tahtmise, oleks riike oodanud trahvid suurusega kuni 0,2% sisemajanduse kogutoodangust. Hispaaniale tähendanuks see umbes 2 miljardi, Portugalile aga 400 miljoni euro suurust summat.

Trahvi määramist asus nädala alguses avalikult toetama ka komisjoni president Jean-Claude Juncker. Eile teatas aga komisjoni nimel kõnelnud asepresident Valdis Dombrovskis pressikonverentsil, et lõunaeurooplastele trahve siiski ei määrata.

Politico andmeil seisab otsuse taga suuresti Saksamaa rahandusministri Wolfgang Schäuble kihutustöö. See on üllatav, sest Schäuble on just tuntud rahandusliku konservatiivina, kes pooldab ranget reeglite täitmist. Väidetavalt töötas mees telefonikõnesid tehes ning inimestega kohtudes nädalaid selle nimel, et Hispaania ja Portugal trahvidest pääseksid.

Põhjus peitub poliitikas. Schäuble ei soovinud Politicoga kõnelnud Euroopa Liidu (EL) ametnike sõnul kahjustada Hispaanias valitsuse moodustamisega kimpus olevat Mariano Rajoyd. Mõlemad kuuluvad konservatiivse Euroopa Rahvapartei ridadesse. Schäuble mõju Saksamaa valitsuses ei saa kindlasti alahinnata ning tema tegevus peegeldab sakslaste huvi näha eurotsooni suuruselt neljanda majanduse etteotsa tõusmas parempoolset poliitikut. Seda ajal, kui Prantsusmaad ning Itaaliat juhivad vasakpoolsed.

Huvitav on aga see, et Schäuble tegevuse tagajärjel, mis oli ajendatud politiilise stabiilsuse otsinguist, pääses trahvist ka Portugal, mida juhib veelgi vasakpoolsem valitsus kui näiteks Prantsusmaad.

Väärib ka märkimist, kes toetasid Lõuna-Euroopa riikidele trahvide määramist: mõlemad asepresidendid Dombrovskis ja Jyrki Katainen, Saksamaa volinik Günther Oettinger ning Rootsi volinik Cecilia Malmström. Vastu olid aga samas asepresident Frans Timmermans ja prantslane Pierre Moscovici, kes muide ise vastutab komisjonis eelarve- ja rahandusküsimuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles