Hinnad kukuvad: palju maksab kinnisvara imekaunis Itaalias?

Kristel Trell
, Postimees Kodu vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toscana maalilised vaated ja kukkunud kinnisvarahinnad panevad inimesi kaaluma seda teise kodu ostmiseks.
Toscana maalilised vaated ja kukkunud kinnisvarahinnad panevad inimesi kaaluma seda teise kodu ostmiseks. Foto: Vida Press

Itaalia kinnisvarahinnad on viimastel aastatel ligi 30 protsenti kukkunud ning see pannud inimesi üle ilma mõtlema teise kodu soetamisele Itaalia maalilistes piirkondades, näiteks Toscanas, vahendab New York Times.

Sotheby’s International Realty juht Toscanas John Jonk rääkis väljaandele, et kodude müük on sealkandis ligi 25 protsenti kasvanud. Kui varem soetati ka renoveerimist vajav vana maja, siis nüüd otsivad tema kliendid pigem tipp-topp korras elamist. Kohalik turg väga ostualdis pole, majanduskriis on pidurdanud laenude saamist ning ostetavad kodud jäävad pigem 100 000 - 400 000 euro piiresse.

Erakordsete kodude hinnad jäävad Tallinna kesklinnakorteri ülemisse piiri: näiteks basseiniga kolmetoalise, 150 m2 renoveeritud maja, mis asub endisaegses oliivide töötlemiseks mõeldud hoones, saaks Toscanas osta 350 000 euroga, kuulutust näed siit.

Väiksema, 80 m2 suuruse, igati esinduslikult renoveeritud majakese maalilises Toscana külas saaks osta 300 000 euroga.

Restaureerimishuvilisele pakutakse 50 000 euroga müügiks vana küüni taastamisprojekti Bagni di Lucca külakese lähedal, ostuga kaasneks ka viis hektarit maad ning kui ära teha kõik vajalikud tööd, mille maksumus oleks ligi 140 000 eurot, saaks ligi 100 m2 elamispinda.

Kes aga on unistanud oma veini- ja oliivõli tootmisest Toscanas, sel tuleb veidi rohkem raha välja käia: odavaim farm maksab 690 000 eurot, ent pakub ka 12 hektarit maad - viinamarjaistandust, oliivipuid, koguni tammesid. Lisaks veel esinduslikud hooned ning hunnitud vaated Val di Chianale.

Odavam on kahtlemata soetada korter: näiteks kena kahetoaline 60 m2, oma aiakesega (2400 m2) ajaloohõnguline möbleeritud korter 160 km kaugusel Firenzest Monteleone D'orvietos maksab 125 000 eurot. Kõige odavam korter, ühe magamistoaga 40 m2 kodu renoveeritavas majas Bagni di Luccas maksaks 35 000 eurot, kuid 15 000 tuleb lisaks arvestada ka renoveerimiskuludeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles